Marta Dušková

17. led 20221 min

Od pondělí 17. ledna bude hrazeno z veřejného zdravotního pojištění 5 PCR testů za kalendářní měsíc

Očkované osoby mají od pondělí 17. ledna nárok na hrazení 5 PCR testů z veřejného zdravotního pojištění za kalendářní měsíc bez indikace praktickým lékařem.

„Chceme, abychom v přísnějším režimu testování zejména zaměstnanců od 17. ledna umožnili očkovaným lidem, kteří budou mít pozitivní výsledek antigenního samotestu, aby si mohli jít na PCR test, který bude hrazen z veřejného zdravotního pojištění, a vyjde-li negativní, budou se moci okamžitě vrátit z karantény do práce,“ objasňuje důvody změny ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Testování na školách

Změny nastaly i v testování na školách, které bude probíhat jen jedenkrát týdně, a to každé pondělí a za stejných pravidel.

Testování v zaměstnání

Vláda upřesnila také pravidla pro testování v zaměstnání. To bude probíhat 2x týdně. Pokud antigenní test vyjde pozitivně, nastupuje pracovník do pětidenní karantény. Tu lze ukončit dříve, pokud pracovník podstoupí PCR test, který vyjde negativně.

Podrobné znění tiskové zprávy z pátku 14. ledna je zveřejněno na Z veřejného zdravotního pojištění bude nově hrazených 5 PCR testů za kalendářní měsíc. Ve školách se bude testovat 1x týdně – Ministerstvo zdravotnictví (mzcr.cz).

Jaká opatření platí od 17. ledna - přehledně v přiložené tabulce.

    380
    0