Marta Dušková

19. bře 20211 min

Po celém Česku se rozezní kostelní zvony. Zazní i z mělnické chrámové věže

V pondělí 22. března uplyne rok od úmrtí prvního pacienta s nemocí covid-19 v Česku a od té doby si pandemie vyžádala víc než 24 tisíc úmrtí (aktuální data k 17.3.2021). Toto smutné výročí připomene pondělní pietní akce.

Uctít památku obětí se rozhodla iniciativa Minuta ticha s podporou České biskupské konference. K uctění památky obětí covidu v České republice se v pondělí v poledne připojí i Mělničtí zvoníci a na mělnické chrámové věži se rozezní zvony za oběti a jejich blízké.

Jako občané, publicisté a aktivisté vyzýváme českou společnost, aby si památku obětí pandemie připomenula. Jsme přesvědčeni, že společné sdílení smutku a vzpomínek na oběti umožní naší společnosti lépe a důstojněji vykročit do budoucnosti, která nás po skončení pandemie čeká. Bude v ní mnoho nových výzev, jež se budeme muset naučit zvládat. Ale památka obětí by vyhasnout neměla. Vyzýváme ke společné minutě ticha v pravé poledne v pondělí 22. března. Přispěje-li k této vzpomínce vyzvánění kostelních zvonů, připomínka památky obětí v médiích či důstojné a všech politických motivů prosté vzdání úcty obětem z úst veřejně působících osobností, budeme si jako společnost moci říct, že jsme nenechali zvítězit lhostejnost a nezájem o osudy druhých,“ stojí ve výzvě občanské iniciativy „Minuta ticha“, která tuto akci pořádá.

50
1