Marta Dušková

27. bře 20212 min

„Prkna, která znamenají svět…“

Na dnešní den připadá Světový den divadla a poprvé byl slaven v roce 1962. Byl zaveden v roce 1961 Mezinárodním divadelním institutem. Světovému dni divadla předchází mnohem mladší Světový den divadla pro děti a mládež, který se slaví 20. března a Světový den loutkářství 21. března.

Tento den má připomenout důležitost divadla jako umělecké formy a je příležitostí zamyslet se nad jeho rolí. Divadlo svoji důležitost v lidském životě prokázalo v historii už mnohokrát.

Letošní rok stejně jako rok 2020 je ovlivněn světovou pandemií a oslavy v divadlech se tedy neuskuteční vzhledem k tomu, že řada divadelních budov a kulturních center je uzavřena.

Součástí Světového dne divadla je vždy Poselství, které každý rok vydává k tomu dni některý významný divadelník a poselství se čte před večerními představeními po celém světě, v rozhlase i v televizi. Už v roce 2020 a stejně letos vzhledem k virové pandemii je nutné se obejít bez živého divadla, a tedy i bez čtení poselství, ale tato situace nemění nic na důležitosti tohoto prvku.

Autorem prvního poselství ke Světovému dni divadla byl v roce 1962 Jean Cocteau a v roce 1994 zvolila mezinárodní divadelní komunita jako autora poselství Václava Havla. V letošním roce je autorkou poselství divadelní, filmová a televizní herečka z Velké Británie Helen Mirren.

helen-mirren.org

Helen Mirren je jednou z nejznámějších a nejuznávanějších hereček, kterou můžeme znát z divadelních, filmových i televizních produkcí z celého světa. Za své skvělé a všestranné herecké výkony získala mnoho cen, mezi nimiž nechybí Oscar z roku 2007 za film Královna.

Helen Mirren: Poselství ke Světovému dni divadla 2021

„Tato doba je pro živá vystoupení velice nepříznivá a řada umělců, techniků a mužů i žen za scénou i na scéně musí bojovat o přežití v oboru, který je již tak plný nejistoty. Snad jim ona neustálá nejistota dodala také důvtip a odvahu, díky nimž pandemii překonají. I v těchto nových podmínkách našli díky své představivosti nápadité, zábavné i dojemné způsoby, jak komunikovat – z velké části samozřejmě přes internet. Už od počátku své existence se lidé vyprávějí příběhy. Překrásná kultura divadla nezanikne, dokud budeme naživu. Potřeba tvořit, kterou pociťují scénáristky a scénáristé, designérky a designéři, tanečnice a tanečníci, zpěvačky a zpěváci, herečky a herci, hudebnice a hudebníci, režisérky a režiséři, nikdy nevyhasne. Už velice brzy se opět plně rozvine a projeví se s novou energií a v nových pohledech na svět, který všichni společně obýváme. Už se nemohu dočkat“.

Podrobné informace ke Světovému dni divadla 2021 jsou zveřejněny na stránkách Mezinárodního divadelního ústavu ZDE.

    420
    0