Marta Dušková

3. dub 20222 min

Škola hrou aneb velikonoční vzdělávání v muzeu

V Regionálním muzeu Mělník běží od začátku března znovu obnovený program Velikonoční dávnohrátky pro školy, který dětem přibližuje jarní tradice a zvyky českého venkova. Interaktivní vzdělávání s názvem Děti přišel jara čas II aneb Jak to bylo u Kudrnů pod vedením muzejní pedagožky a zástupkyně ředitelky Jitky Králové byl znovu obnoven po dvouleté nucené přestávce.

Program je určen pro děti základních a mateřských škol a aktuálně k 30. březnu si jej užilo 789 dětí a 96 pedagogů, jak prozradila Jitka Králová. Projektu se zúčastňují nejen mělnické školy, ale zažít si lidové tradice přijeli i děti z Odolené Vody, Tišic, Malého Újezda, Cítova, Velkého Borku či Kostelce nad Labem. Plánováno je celkem 51 programů v rámci projektu a zájem je velký.

„Ve velkém sále muzea si s dětmi připomínáme zvyklosti ke sv. Matěji a přivoláváme úrodu ovoce, zabrousíme k bylinkám a lidové léčbě, pečujeme o domácí zvířata (v chlívku máme modely domácích zvířat, využíváme i jejich zvuky), zkoušíme pomocníky na výrobu náplní do buchet, vaška, lis na tvaroh, či trdlo. Seznamujeme děti s tím, jak se dělala kočičí svatba (lidový pokrm). Na dvorku rovnáme dřevo, zametáme březovými košťaty, zkoušíme dřeváky, hrajeme hru Na Adama. Ve stodole poznáváme žebřiňák, trakař nebo třeba rozsívku. Pečujeme o batole.

Nechybějí oblíbené muzejní dílničky podporující polytechnickou výchovu tentokráte s výrobou papírového skládacího statku se zvířátky a káči, kterou si děti brousí a roztáčejí při další reflexi ve škole“, vysvětluje Jitka Králová.

„Spolu s muzejní edukátorkou Lucií Janatkovou máme radost z pozitivní zpětné vazby od dětí při závěrečné reflexi, z jejich reakcí, i z upřímného bezelstného objetí na konci programu, kterým nám úplně ti nejmenší návštěvníci muzea vyjadřují svou spokojenost z hravého, dynamického programu, kde se stále něco děje“, doplňuje muzejní pedagožka.

I v dubnu čekají na děti další zážitky prostřednictvím edukačních programů k výstavě Obojživelníci ve svém živlu či k výstavě Josefa Líra, kde si děti zahrají na malíře. Nebudou chybět tradiční výpravy za minulostí města Projdeme se Mělníkem s kocourkem Švarcíkem a další.

Foto archiv Regionální muzeum Mělník

200
0