top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Životní příběh mělnického profesora gymnázia Vítězslava Knejfla

Slavnostní zahájení výstavy Vítězslav Kenjfl na srbské frontě - Životní příběh mělnického profesora se uskuteční ve čtvrtek 27. května od 13 hodin v Masarykově kulturním domě.


Výstavu fotografií profesora Vítězslava Knejfla z Rudniku je možné navštívit od 28. května do 30. června. Vítězslav Knejfl město Rudnik i jeho obyvatele zachytil na fotografiích před 100 lety během rakousko-uherské okupace.



"Vítězslav Knejfl je dnes možná známější v srbském Rudniku než na Mělníku. Tak jako mnozí jiní byl po vypuknutí první světové války poslán na frontu. Po útrapách na haličské frontě byl v roce 1917 převelen do rakouské okupační správy v Bělehradě a posléze se stal okresním vojenským velitelem ve středosrbském Rudniku. Jako Čech, cítící prosrbsky, se snažil svou funkci vykonávat s porozuměním pro dočasně pokořené obyvatelstvo, což bylo v té době velmi neobvyklé. O jeho lásce k místním lidem i krajině svědčí řada fotografií, které během svého pobytu v Rudniku pořídil, a zanechal tak pozoruhodné svědectví o tehdejší srbské společnosti. Fotografie získal před několika lety na internetové burze pan Momčilo Paunović z Rudniku, který je vystavil, za velkého zájmu veřejnosti, v místním kulturním domě.


Shodou šťastných náhod o této výstavě natočil reportáž redaktor České televize Karel Rožánek, a tak se o vojenském veliteli Knejflovi, sloužícím za války v Srbsku, dozvěděli také diváci v České republice.


Dosud nám ale unikal význam Vítězslava Knejfla jako dlouholetého oblíbeného profesora mělnického gymnázia, kde působil téměř od jeho založení, kam se po skončení války vrátil a učil své posluchače až do roku 1948, kdy byl nedobrovolně penzionován. Výstavou tak splácíme dluh, který město Mělník vůči této výrazné osobnosti má."


Dalibor Státník, vedoucí Státního okresního archivu Mělník

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page