top of page
  • Marta Dušková

Aktuální kvalita koupacích vod v České republice aktualizace k 6. července

Zákaz koupání zatím vydán nebyl, šest lokalit je k dnešnímu datu označeno jako nevhodné ke koupání. Dále byla na některých hojně navštěvovaných lokalitách zaznamenána již mírně zhoršená kvalita vody, např. Liberecký kraj – Máchovo jezero, kde byl zjištěn zvýšený výskyt sinic, dále hl. m. Praha – koupaliště Hostivař, kde je snížena průhlednost vody a také Moravskoslezský kraj – Těrlická přehrada, Vrbické jezero a VN Brušperk, kde přetrvává upozornění na riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou, z důvodu nadměrného výskytu plžů (zdroj cerkárií) a další. Více informací najdete na www.koupacivody.cz a na webových stránkách jednotlivých KHS.


Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.


Kraj Jihočeský

Staňkovský rybník – podle aktuálního rozboru je voda vhodná ke koupání, s ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však voda souhrnně hodnocena jako voda ke koupání nevhodná.


Rybník Hejtman – nadměrný výskyt sinic


Liberecký kraj

Koupaliště Chrastava – mikrobiologické znečištění


Zlínský kraj

Koupací biotop Prostřední Bečva, plavecká část – mikrobiologické znečištění


Středočeský kraj

Rybník Nový – výskyt původců cerkáriové dermatitidy


Karlovarský kraj

Velký rybník – nadměrný výskyt sinic


V místech ovlivněných přívalovými srážkami nebo povodněmi je nutné očekávat zhoršenou kvalitu vody, zvýšené riziko nákazou infekčním či jiným onemocněním a z preventivních důvodů se nedoporučuje v těchto lokalitách koupání.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page