top of page
  • Marta Dušková

Aktuálně z jednání vlády v pondělí 12. července

Termín pro druhou dávku očkování u nových registrací bude 21 dní.

Lidé, kteří se registrovali k očkování a ještě nemají vybraný termín, budou mít od čtvrtka 15. července mezi první a druhou dávkou očkování proti covidu-19 odstup 21 dní místo dosavadních 34 dní. Na dotaz ČTK to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), rozhodnutí odpoledne potvrdila vláda. Automaticky se rozestup mezi dávkami očkování zkrátí také dětem ve věku 12 až 15 let, které ještě nemají termín očkování. Ostatní si mohou rozestup zkrátit, budou o tom informováni SMS, upřesnila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Dospělí s již zarezervovaným termínem očkování nebo podanou první dávkou si termín měnit nemohou.



Změna se týká jen očkování nejčastěji podávanou vakcínou od firem Pfizer/BioNTech, u Moderny zůstává rozestup 25 až 35 dní, u Astra Zeneky 90 dní. Vakcíny Johnson & Johnson se podává jen jedna dávka.


Akce nad tisíc účastníků budou muset organizátoři nahlašovat hygieně.

Veškeré plánované akce nad tisíc účastníků budou muset organizátoři od 19. července nahlašovat kvůli epidemii koronaviru příslušné krajské hygienické stanici. Změna má umožnit lepší kontrolu dodržování pravidel konání akcí, mezi které patří zejména dokládání bezinfekčnosti.


Pro akce konané do 22. července je povinnost bezodkladná, pro pozdější budou muset organizátoři záměr hlásit nejpozději pět dní předem, doplnil Vojtěch. Změna v opatřeních přichází v souvislosti se šířením koronaviru mezi mladší generací.


Od 1. září nebudou pravděpodobně hrazeny preventivní testy z veřejného zdravotního pojištění.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předpokládá, že od 1. září už nebudou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny preventivní testy na koronavirus. Řekl to na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. V současné době jsou ze zdravotního pojištění hrazeny měsíčně čtyři antigenní testy a dva PCR.


Podle Vojtěcha se na ukončení hrazení preventivních testů shodla dnes i Rada vlády pro zdravotní rizika. "Myslíme si, že to je doba, kdy už budeme v situaci, že ten, kdo se mohl nechat naočkovat, tak se naočkoval," řekl ministr. Pro systém je to podle něj efektivnější možnost, neboť jde o jednorázovou úhradu očkování oproti stabilní úhradě testů.

Indikované testy lékařem či hygienickou stanicí musí být i nadále hrazeny standardně ze zdravotního pojištění, dodal Vojtěch.

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page