top of page
  • Marta Dušková

Až budete procházet náměstím, zastavte se na chvíli…

Pohnutá historie se má připomínat. Na náměstí Karla IV. v Mělníku je instalována exteriérová výstava Sokolovo 1943-2023, kterou je možné shlédnout až do konce dubna.

Výstavu připravila Československá obec legionářská k 80. výročí bitvy u Sokolova, která nabízí ucelený pohled na tuto dějinnou událost prostřednictvím nainstalovaných panelů. Je zde využito vzpomínek přímých účastníků a také zdrojů z archívů českých, ruských a velké míře i německých.


Před osmdesáti lety vstoupila do bojů druhé světové války československá jednotka, která byla organizována v tehdejším Sovětském svazu. Stalo se to u obce Sokolovo, která leží asi třicet kilometrů od Charkova na Ukrajině.

„Nebyl nás ani celý tisíc, a to ještě naše řady musely doplnit ženy. Nemohli jsme vyhrát válku, ani velkou bitvu. Mohli jsme splnit jeden, dva, popřípadě podle situace i několik bojových úkolů. Ale chtěli jsme tam být.“

generálmajor v. v. Oldřich Kvapil


První boj vojáků 1. československého samostatného praporu v SSSR u ukrajinské obce Sokolovo byl zároveň i nejtěžším střetem příslušníků zahraniční armády za 2. světové války.


Historii je nutné připomínat. Je smutné, že po 80. letech se historie opakuje a u Charkova se bojuje znovu. Jen aktéři jsou jiní a důvod nemorální a k zavrženíhodný, ostatně jako důvod všech proběhlých a probíhajících válek, který mají smysl jen z pozice napadených, protože bránit se je nutné.


261 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page