top of page
  • Marta Dušková

Betonová zarážka na břehu Labe se stala uměleckým dílem

Mělnická náplavka ožila toto léto častými kulturními akcemi a ve středu 28. července se zrovna připravovala akce Energie pro Mělník, takže to nebyl zrovna ideální prostor na focení nového uměleckého díla s mělnickými motivy, ale nejde o věrohodnou podobu díla, jen o upozornění na něj.



Street-art hodný obdivu vznikl začátkem července během jednoho dne, což se zdá až neuvěřitelné. Za tvorbou stojí Vladimír Hirscher, malíř, grafik a designér, který patří k nejznámějším a předním představitelům českých výtvarníků street-artu, graffiti a light artu (malování světlem).


Autor se malbě věnuje od dětství, je samouk a jako svoji alma mater uvádí tunely metra. Profesionálně se malbě věnuje od roku 2007 a jeho venkovní instalace jsou k vidění nejen v Praze, ale i po celém Česku, a teď i v Mělníku. Jeho tvorba obsahuje na 300 pláten a kolem 4000 nástěnných či venkovních maleb a graffity. Dva z jeho obrazů jsou součástí stálé expozice českého výtvarného umění v Galerii Tančící dům v Praze.

Vladimír Hirscher, vlastním jménem Vladimír Hirsch užívá kromě jména také signatury Kaer8th, Kaer MTR, Caer8th či pouze Kaer.


Názor redaktorky

Hodně mě zajímalo, co je ten velký betonový objekt, anebo spíše, co to bylo v minulosti, který čněl na břehu Labe do prostoru bez užitku. Nyní se stal vpravdě uměleckým krásným dílem a já jej ve středu mezi přistavenými toykami a přípravou na čtvrteční akci obdivovala z dálky i zblízka.


A začala jsem hned pátrat po původu tohoto objektu a dozvěděla jsem se, že kapitán lodi Fidelio Dalibor Vinklát tvrdí, že to byla betonová zarážka ještě z doby, kdy tudy vedly koleje. Moje zvědavost tím byla uspokojena, a třeba i ta vaše a já moc děkuji za informaci tiskové mluvčí mělnického úřadu Barboře Walterové Benešové.


320 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page