top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Blues před Dírou opět rozezní mělnické náměstí

Tato prázdninová hudební setkání se již stala neodmyslitelnou součástí kulturního léta. A tak opět se budeme moci každý páteční večer od 9. července až do 20. srpna scházet v mělnickém podloubí před již kultovním barem Díra, jemuž se pomalu blíží třicet let existence. A na co se budeme moci těšit?


Nejprve z Královského města Slaný přijede kapela, která to dokáže pořádně rozpálit. The Bladderstones je kapela, která vychází z blues, aby se do něj zase vrátila. Toto trio má za dobu své existence celou řadu úspěchů. Tvoří ho jeden z nejtalentovanějších kytaristů své generace Tomáš Frolík, Dále je to baskytarista a člen legendární skupiny Jablkoň Johny Judl, jenž kromě koncertů nejenom v Evropě, ale v USA či Africe spolupracuje s řadou muzikantů jako je kapela Už jsme doma či zpěvačka Ester Kočičková. A konečně za bicími sedí Michal Nosek. Tento stylově velmi všestranný hudebník působí nebo působil ve skupinách Personal Highway, Jana Lota, Maraca či Mario Bihari.


O týden později se zde rozezní skvělá kytarová sóla Martina Ketnera. Repertoár severočeské kapely „Martin Ketner Band“ vychází z blues-rockových kořenů. Koncerty kapely proplouvají od rockových balad až po nadupaný kytarový sound. Autorský repertoár bývá často doplněn blues-rockovými standardy, takže je možno zažít poselství S. R. Vaughana, J. Hendrixe, G. Moora, J. Bonamassy anebo K. W. Shepherda.


Kdo by neznal slavnou liverpoolskou kapelu, která se již nesmrtelně zapsala do dějin světové hudební klasiky. Jasně. – The Beatles! I její hity zde zazní 23. července v podání kladenské skupiny The Basketles - Beatles & CCR revival band, jenž vystupuje pravidelně od roku 2004 a od té doby odehrála několik stovek koncertů. Členové se zaměřují primárně na věrnou interpretaci hitů dvou legendárních kapel z éry 60. let: The Beatles a Creedence Clearwater Revival, jejichž hudba prolínající rock and roll, mersey beat, country a swamp rock žije dodnes. Skupina The Basketles svým profesionálním přístupem, do detailu nastudovanými písněmi a vizuální stylizací v podobě dobových kostýmů a autentických nástrojů, přenese do zlaté éry rock and rollu.


Pravidelným hostem mělnického hudebního klubu Stará Mydlárna i tohoto setkávání je fenomenální kytarista, skladatel a zpěvák Justin Lavash. Tento britský muzikant, který žije od roku 2004 v Praze, si postupně vypracoval pověst vyhledávaného performera nejen v naší republice. Jeho hudba se ubírá napříč styly mezi blues, folkem a jazzem. Na to se budeme moci těšit 30. července.

Špičkový pianista a zpěvák Tomáš Homuta samozřejmě zde nesmí chybět. Každoročně si zve nějaké hosty, kteří bývají překvapením večera. A kdo to bude tentokrát? Nechme se první srpnový pátek překvapit.


Dalším milým hostem je Petra Börnerová Trio. Původní Duo společný to projekt české zpěvačky Petry Börnerové a jejího manžela slovenského hudebníka Tomáše Bobrovniczkého se v tomto případě vždy rozšíří. Za bicími se už prakticky zabydlel jejich mladý synek Tomáš jehož skvělá sóla vyvolávají nadšení posluchačů. A ne jinak tomu bude i tentokrát


No a jak se již stalo tradicí tato setkávání 20. srpna završí sdružení Baťa a jeho Velká parta. K tomu snad ani již netřeba dlouhého komentáře…


A tak pojďme opět trávit příjemné letní večery se skvělou muzikou. Bude to podobně jako v předcházejících letech opravdu stát za to!

Bedřich Marjanko

10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page