top of page
  • Marta Dušková

Café Živel je prostě živel

MĚLNÍK - Kavárna Café Živel v Mělníku nezapře svůj název a postupně se stává malým kulturním centrem, místem společenských setkávání, minivýstav, posezení a nemusí to být jen u kávy či makronek, které jsou také v nabídce.

Kavárna v rámci svého kulturního programu v sobotu 19. září v 18 hodin pořádá koncert excelentního mělnického bluesmana Petra Bati. Petr Baťa hraje v tomto prostoru letos už podruhé a letní návštěvnost koncertu byla hodně vysoká.

Kavárna Café Živel v Ostruhové ulici se začala rekonstruovat v době karantény a už v květnu se otvíralo. Majitelkou je mělnická rodačka Silvia Belis, rovněž kurátorka galerie Ve Věži, které se daří v krátké době naplňovat vizi malého kulturního prostoru s vnitřním a venkovním dětským koutkem. Pořádají se zde koncerty, lekce pilates či jógy a v srpnu proběhl cyklus s názvem Sousedské snídaně. „Snídaně jsme měli tři soboty za sebou a byly komorní a příjemné. Já bych tady chtěla dělat komornější akce, ostatně ten prostor kavárny k tomu vybízí. Při snídaních jsme se bavili o běžných věcech, vyměňovali jsme si recepty na donesené pečené dobroty, probrali jsme samozřejmě i děti. Je to něco jiného než jen přijít popít kávu. Na takovou akci jde člověk už s myšlenkou, ví, o co se chce podělit a není to jen takové pasivní posezení u kávy“, říká majitelka Silvia Belis.

Další sousedská snídaně bude pravděpodobně někdy na jaře a možná se stane tradicí.

„Mám v plánu dělat samozřejmě víc akcí, takových komunitních, vzdělávacích a kreativních, například sérii workshopů, přednášky, divadelní představení pro děti. Byla bych ráda, aby byl tento prostor otevřen každému a chtěla bych, aby se střídaly programy pro děti i dospělé. Moje idea je, že si děti budou hrát pod dozorem v dětském koutku, zatímco si maminky vedle v klidu užijí nějakou aktivitu, která je zajímá. To spoustu maminkám myslím uleví, tak to je jeden z modelů do budoucna“, doplňuje majitelka kavárny.


Na otázku, zda byl někdy okamžik, kdy Silvie Belis litovala svého rozhodnutí otevření Café živel, odpovídá: „No, není to jednoduché, samozřejmě problém návštěvnosti a do toho koronavirus, to je záležitost, která bere energii, ta nejistota, ale to má v této době každý. Nakonec koncept kavárny v galerii Ve Věži se natolik ujal, že už mám zkušenosti a byla by škoda nezkusit to někde jinde“.


V kavárně jsou nastálo instalovány dřevěné plastiky, jejíž autorkou je právě Silvie Belis jako výtvarnice. Navíc je umělcům a výtvarníkům k dispozici výstavní stěna, kde jsou na malé minivýstavě prezentována jejich díla. Výstavní stěna se obnovuje každé tři měsíce, kdy je tady prezentován jiný autor a tím pádem i jiné výtvarné ztvárnění, jiné výtvarné téma.


Projekt Café Živel se začal budovat s nástupem karantény a rekonstrukce byla nakonec rozsáhlejší než představa, ale během karantény se povedlo dát vše dohromady. Kavárna se otevřela týden po zrušení karantény.


Názor redaktorky Marty

V kavárně jsem už byla několikrát a poprvé na koncertě Petra Bati, který byl skvělý. Celá zahrádka kavárny s venkovním posezením byla zaplněna a nestačila ani místa k sezení, ale zážitek sdíleli lidé i ve stoje. Kdo, jste v kavárně ještě nebyli, určitě se běžte podívat do krásného prostředí s výhledem na Říp. Třeba jen tak pobýt anebo navštívit některou z akcí, které se nabízí. Mně se líbí i vize programu do budoucna. A protože jsme si se Silvií hodně povídaly a je to zajímavá osobnost, těšte se na článek, který bude jen o ní nejen jako majitelce kavárny, ale především jako výtvarnici a dozvíte se, co právě chystá a jaký komiks je už v tisku.

122 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page