top of page
  • Marta Dušková

Cestující z Číny se budou muset od pondělí 16. ledna prokazovat testem

Ministerstvo zdravotnictví ČR zavedlo od pondělí 16. ledna opatření pro cestující z Čínské lidové republiky do ČR. Opatření přináší povinnost předložit při odletu z Číny výsledek PCR či antigenního testu, pokud v této zemi pobývali v posledních 14 dnech více než 12 hodin.

Další informace z tiskové zprávy MZCR vydané v pátek 13. ledna:

Dokument vydaný čínskými orgány nesmí být před odletem starší než 48 hodin. Na základě předchozí soudní judikatury tato povinnost neplatí mj. pro české občany a občany EU s trvalým a přechodným pobytem v ČR a jejich rodinné příslušníky s pobytem v ČR.


„Situaci ohledně covid-19 v Číně bereme velmi vážně. Ačkoliv Česká republika nemá zavedené přímé lety, je naším cílem maximálně chránit zdraví našich občanů. Reagujeme proto rychle na doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) pro státy EU a zavádíme povinnost prokázat se před odletem z Číny testem,“ řekl za centrální řídící tým Josef Pavlovic.


Na základě předchozí soudní judikatury testy nemusí předkládat občané České republiky a jejich rodinní příslušníci, kteří cestují s nimi. Opatření se netýká ani občanů EU, kteří mají pobyt v ČR, ať už přechodný nebo trvalý a jejich rodinných příslušníků. Test nemusí předkládat personál letadla a držitelé diplomatického pasu.


Opatření platí prozatím do konce ledna, kdy bude vyhodnocena jeho efektivita. I nadále platí, že při zavádění jednotlivých nařízení se řídíme doporučením ECDC a snažíme se o koordinovaný postup v rámci EU.


6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page