top of page
  • Marta Dušková

Co se děje za zavřenými zámeckými dveřmi?

Po nahlédnutí do zámku Mělník dnes nakouknutí do zámku Nelahozeves, který zůstává i přes zavřené dveře ve spojení se svými příznivci virtuálně.

Jednou měsíčně je možné se zúčastnit živé virtuální prohlídky zdarma, nechat se provést po paláci z 16. století a seznámit se s perlami nejrozsáhlejší soukromě vlastněné sbírky v České republice.


Palácem provází při prohlídkách William Rudolf Lobkowicz společně s Ditou Baker, ředitelkou Správy Lobkowiczkých sbírek a edukačních programů.


Nejbližší virtuální prohlídka zámku Nelahozeves se uskuteční v neděli 7. března v 18 hodin a další neděli 11. dubna rovněž v 16 hodin. Prohlídky v anglickém jazyce probíhají ve stejných termínech v čase 20 hodin. Bližší informace k zámeckým virtuálním zážitkům jsou k dispozici na https://www.lobkowicz.cz/live .

Na zámku myslí i na to, jak se zabavit během dlouhých dní v nouzovém stavu a nabízí hru Gluckhaus. Hra je inspirována hrací deskou Gluckhaus z 18. století, která byla vyrobena z ebenového dřeva bohatě zdobeného krásnými květinovými detaily.


Designové balení obsahuje herní plán, žetony a dvě kostky. Originální stolní hazardní hra je možné zakoupit na e-shopu zámku ZDE.

Na zámku Nelahozeves jsou mimo jiné také ve sbírce obrazy významného vlámského malíře a kreslíře Sebastiana Vrancx, který žil v době 1573-1647. Na zámku jsou vystaveny tři obrazy na dřevěných deskách se satirickými scénami. Jsou na nich vyobrazeny kočky a opice oblečené jako obyčejní lidé. Obrazy vznikly na přelomu 16. a 17. století.

Olej na desce „Hostina, satirický výjev s kočkami a opicemi v lidských rolích.

Použité fotografie: archiv zámek Nelahozeves

46 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page