top of page
  • Marta Dušková

Co se mění od pondělí?

Na základě rozhodnutí vlády byl nouzový stav prodloužen do 12. prosince. Od dnešního dne 23. listopadu začínají platit nová pravidla. Dochází k mírnému uvolnění.


Volný pohyb obyvatel

Zákaz volného pohybu osob se mění ze současných 21 hodin a prodlužuje se do 23 hodin. Zákaz úplného vycházení je tedy zkrácen od 23 hodin do 4.59 hodin druhého dne. Mezi výjimky ze zákazu nově přibyla cesta zpátky do místa bydliště. Nově se budou konat svatby, pohřby, bohoslužby či uzavření registrovaného partnerství v počtu do 20 osob.


Zvýšil se limit pro shromažďování nepříbuzných osob, a to ze dvou na šest, náboženská shromážděni se mohou konat do 20 osob za dodržení všech hygienických nařízení.


Maloobchod a služby

Od pondělí je povolen venkovní prodej vánočních stromků, kaprů a vánočních ozdob. Obchody mohou mít otevřeno až do 23 hodin. Na žádost myslivců kvůli prevenci výskytu afrického moru prasat budou otevřeny prodejny zbraní a střeliva. Nově je možné pořádání koncertů či jiných hudebních, divadelních, filmových představení včetně cirkusů a varieté, ovšem bez přítomnosti diváků.


Omezení vstupu do obchodů: dodržování rozestupů a omezení počtu zákazníků do 15 m2.


Povoleny nově jsou zkoušky, které jsou podmínkou stanovenou právními předpisy pro výkon určité činnosti. Spadají sem i zkoušky v autoškole.


Školství

Od středy 25. listopadu se do škol vrací závěrečné ročníky středních a vyšších odborných škol a konzervatoří a studenti na praxi. Je povolena individuální prezenční výuka jeden na jednoho na základních uměleckých a jazykových školách. U vysokých škol je možná praktická, laboratorní, experimentální či umělecká výuka posledních ročníků ve skupinách 20 studentů.


Od 30. listopadu by měla být umožněna prezenční výuka celých prvních stupňů a 9. tříd základních škol a turnusová výuka druhých stupňů základních škol a na nižších stupních víceletých gymnázií.


Úřady

V pondělí 23. listopadu přestává platit omezení chodu orgánů veřejné moci a správních orgánů. Nadále však platí omezení kontaktů s klienty a veřejností na nezbytné minimum a úřady mají mít pro veřejnost otevřeno je dva dny v týdnu po nanejvýš pěti hodinách.


Zdroj: Úřad vlády


57 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page