top of page
  • Marta Dušková

Cítovské varhany se rozezněly kostelem letos naposledy

Další benefiční koncert pro záchranu cítovských varhan se uskutečnil v kostele sv. Linharta v Cítově v sobotu 6. listopadu. Tento koncert byl letos poslední plánovaný v kostele sv. Linharta. Kostel se přes zimu zavírá a mše se slouží na faře.


Nicméně spolek Sdružení pro obnovu varhan chystá v kostele na Štědrý den zapalování Betlémského světla s reprodukovanou hudbou. Ještě letos je plánována další benefiční akce, která se uskuteční v kulturním domě Cítov.


Na sobotním koncertu tentokrát hrál na podporu obnovy cítovských varhan varhaník, hudební skladatel a pedagog Michal Novenko, který 25 let vede česko-polský varhanní festival, vyučoval na třech kontinentech, koncertoval v desítkách zemí a zahrál si na více než 3000 nástrojů. Hrál na varhany nejstarší i největší, různých slohových období a charakteru.


Výtěžky všech benefičních koncertů, tedy z dobrovolného vstupného jdou na obnovu cítovských varhan a jejich záchrana se daří. Michal Novenko hrál na nově naladěné a vyčištěné varhany.


Podrobné informace k záchraně varhan jsou k dispozici na www.provarhanycitov.cz .

Foto z koncertu z archivu sdružení.


Informace o hře na tento specifický královský nástroj je možné získat prostřednictvím videa Putování po varhanách s Michalem Novenkem.



12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page