top of page
  • Marta Dušková

Den mělnického podzemí připomene výročí 15. let

Od zpřístupnění mělnického podzemí se studnou pro veřejnost právě uplyne 15. let a v den výročí ve středu 22. března se uskuteční Den otevřených dveří. Vstup pro veřejnost bude zdarma v čase od 10 do 17 hodin.

Je nezbytná rezervace předem na telefonu 602 679 552 z důvodu očekávaného velkého zájmu o návštěvu podzemí.


Turistické informační centrum Mělník organizuje komentované prohlídky podzemím a k výročí připravilo pro návštěvníky novinku v podobě zcela nového suvenýru, který je připraven speciálně pro tento den. Jedná se o malé skleněné lahvičky, které obsahují vodu z mělnické studny, která je nejširší studnou v České republice.


Pro děti je v Den otevřených dveří připravena tajná dobrodružná rodinná hra Štěňátka ohnivého psa, která skrývá tajemství.


Podrobné informace k akci jsou zveřejněny na webu Den mělnického podzemí | Mekuc:

Historická mělnická studna, která ve středověku bývala jediným zdrojem pitné vody pro celé středověké město, dodnes udivuje svými mimořádnými rozměry.

Její průměr u hladiny, 4,54 m, znamená, že se jedná o nejširší známou studnu České republiky. Studna situovaná pod náměstím Míru, kde je její poloha vyznačena skleněnou deskou v kovovém rámu uprostřed soustředných kruhů dlažby, je dnes přístupná pouze podzemní chodbou. Její návštěva je možná v rámci komentovaných prohlídek Mělnického podzemí, které se konají z Turistického informačního centra Mělník.

Zpřístupnění části historického podzemí včetně chodby ke studni pro veřejnost proběhlo v roce 2008 symbolicky 22. 3., kdy si svět připomíná Den vody.

Letos podzemí slaví již 15 let od zpřístupnění. Během této doby se mělnické podzemí a studna dostaly do povědomí veřejnosti, prohlídky se staly vyhlášenou, v současnosti již mezinárodně známou turistickou atraktivitou, reprezentující město Mělník a Českou republiku a dovednost jejích obyvatel už od středověku“.

53 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page