top of page
  • Marta Dušková

Dezinformace, lži, hoaxy o covid-19

Neustále se šíří neověřené a někdy i velmi scestné informace o covidu či očkování proti covid, které jsou vydávány za ověřené pravdy bez znalosti věci a bez reálných podkladů či faktů.



Nenaletět dezinformacím k tomu je za prvé potřeba ověřit si zdroj informace a nešířit hoaxy z neověřených webů, za druhé nesoudit text jen podle nadpisu, ale přečíst si článek celý.


Zároveň v neposlední řadě si ověřit informaci i jinde nejspíše na odborném portále či v jiném důvěryhodném médiu. kde jsou informace založeny na odborném stanovisku organizací, které se problematikou zabývají.


Vakcína bude nebezpečná. TO NENÍ PRAVDA!

Vakcína prochází před uvedením na trh rozsáhlými klinickými testy, které odhalí případné nežádoucí účinky. Teprve poté je možné uvést vakcínu na trh. Vakcíny se testují na desítkách tisíc dobrovolníků, a to pod lékařským dohledem. U registrovaných léčivých přípravků je zaručena jejich bezpečnost, účinnost a farmaceutická jakost. Bezpečnost vakcín je kontinuálně sledována i po jejich registraci a uvedení na trh.

Vakcína nebude účinná. TO NENÍ PRAVDA!


Virus SARS-CoV-2 je podobný virům SARS a MERS. Týmy, které se věnovaly výzkumu vakcín na tyto viry, tak mohly využít předchozí znalosti a začít pracovat na vakcíně pro aktuální virus. Vzhledem k tomu, že se jedná o celosvětovou pandemii, jsou farmaceutické firmy ochotné věnovat do výzkumu mnohem více finančních i lidských zdrojů než do jakéhokoliv jiného výzkumu. Kritéria pro registraci vakcín jsou přísnější než pro léky, protože takový přípravek se aplikuje zdravé populaci. Rozhodnutí o registraci vakcín je podloženo všemi potřebnými údaji.


Vakcína způsobí nemoc samotnou. TO NENÍ PRAVDA!

Žádná z vakcín proti COVID-19 neobsahuje celý virus, který by byl schopen se množit nebo dostávat se do buněk, a tedy není schopen infikovat člověka. Vakcíny obsahují jen součásti, které budou stimulovat imunitní systém, aby vytvořil protilátky. Vakcína není nebezpečná ani nezpůsobí nemoc samotnou.


Infekci potlačíme pouze dodržováním hygienických standardů. TO NENÍ PRAVDA!

Na snížení výskytu nemocí má vliv mnoho různých faktorů, včetně úrovně hygieny. Klíčovou roli v případě COVID-19 však jednoznačně hraje očkování. Pouze mytí rukou nás nyní už nespasí.


K vymizení viru stačí promořit populaci. TO NENÍ PRAVDA!

Odborníci se shodují, že k zastavení šíření COVID-19 je potřeba dosáhnout 60-70% imunizace společnosti. Kolektivní imunity lze efektivně a nejrychleji dosáhnout jedině prostřednictvím očkování. Samovolné promoření by mělo za následek příliš velké množství obětí, ve hře by byla také neustálá hrozba kolapsu zdravotního systému.

Vakcíny jsou nebezpečné, protože obsahují škodlivé látky jako např. hliník nebo rtuť. TO NENÍ PRAVDA!


Voda, vzduch, ale i mateřské mléko – hliník je všude kolem nás. Objevuje se i v některých vakcínách, ale v žádném případě ne v množství, které by bylo nebezpečné pro lidský organismus. Rtuť vakcíny neobsahují. U všech registrovaných léčivých přípravků je zaručena jejich bezpečnost, účinnost a farmaceutická jakost. Bezpečnost všech léčiv je kontinuálně sledována i po jejich uvedení na trh a veškeré nežádoucí účinky lékové agentury v celé EU bedlivě monitorují a vyhodnocují.


Očkování nemá význam pro ty, co nemoc prodělali. TO NENÍ PRAVDA!

Jakkoliv není jasné, jak dlouho tzv. post infekční imunita vydrží, rozhodně nejde o celoživotní ani dlouhodobou imunitu. I když data ukazují, že po prodělané nemoci by člověk neměl onemocnět za krátkou dobu znovu, jsou zaznamenány i výjimečné případy, kdy lidé onemocněli dvakrát po sobě s odstupem jednoho nebo dvou měsíců. Očkovací látka vytvoří daleko vyšší hladiny protilátek a buněčnou imunitu. Taková imunita je robustnější, a proto také dlouhodobější.


Očkování nemá smysl, protože virus stejně zmutuje. TO NENÍ PRAVDA!

Z dosavadních výzkumů vyplývá, že chřipkový virus mutuje desetkrát častěji než virus SARS-CoV-2. Naopak, čím méně lidí bude očkovaných, tím více bude vir v populaci cirkulovat, a tedy i mutovat. Pokud se naočkuje dostatečné množství lidí, koloběh viru se zmírní.


Jak probíhá schvalování vakcín

Vzhledem k naléhavosti pandemie jsou vakcíny proti COVID-19 vyvíjeny a registrovány rychleji než obvykle. Budou však splňovat stejně vysoké standardy jako všechny ostatní vakcíny.



Budu si moci vybrat, kterou vakcínou proti covid-19 mě lékař naočkuje?

Přestože se nyní hodně diskutuje o účinnosti jednotlivých vakcín, u všech registrovaných léčivých přípravků je zaručena jejich bezpečnost, účinnost a jakost. Registrační řízení u Evropské lékové agentury stále probíhá. Teprve u registrovaných vakcín budou stanovené indikace a kontraindikace. Každý by se měl také řídit doporučením svého lékaře, který zná jeho celkový zdravotní stav.


Antigenní testy jsou nespolehlivé a nošení roušek je nebezpečnější než AIDS

Internetový zpravodajský portál Aeronet tvrdí, že spolehlivost antigenních testů je velmi nízká. Pozitivitu údajně vyvolává nejen koronavirus, ale i řada potravin a jiných věcí. Tvrzení dokládá videem ze Slovenska, kdy údajnou pozitivitu vyvolalo mléko, nebo výpovědí tanzánského prezidenta.


Ve stejném článku Aeronet dodává, že nošení roušek je vážně nebezpečné a způsobuje ztrátu kolektivní imunity. To údajně zapříčiní nemoci s vyšší mortalitou než AIDS.


Kvůli epidemickým opatřením zemře více lidí než na koronavirus

Na sociálních sítích se šíří americké video s českými titulky z dílny projektu Otevři svou mysl.


Autor videa tvrdí, že v souvislosti s opatřeními na zbrzdění epidemie zemře více lidí, než na samotnou nemoc covid-19 (zoufalstvím, podvýživou nebo třeba kvůli odkladu operací).


Autor videa nabádá k porušování opatření (například k otevírání obchodů) a také k masovým protestům.


Očkování jako totalitní nástroj

Jedna z dezinformací se zaměřuje na spekulace o povinném očkování a očkovacím pasu. Plánované očkování proti covid-19 je vydávané za povinné pro všechny občany ČR pod hrozbou tvrdých trestů, přestože Ministerstvo zdravotnictví ČR plánuje pouze dobrovolné očkování, které bude navíc pro všechny občany zdarma. V jiné variantě tohoto narativu jsou šířeny dezinformace o takzvaném vakcinačním pasu, podle kterých budou těm, kteří se očkovat nenechají, odebírány základní lidská práva a svobody.


Vakcína je škodlivá

Intenzivní a permanentní kampaň se vede proti vakcínám na covid-19, zejména vůči společnostem (Pfizer, Astra Zeneca a další), které vakcíny vyvíjejí. Skrytá pravda pokračuje v dlouhodobém trendu kritiky vakcinace. Vakcinaci označuje obecně jako nezdravou, ale zvlášť útočí na vakcínu proti covid-19 od AstraZeneca. Vychází z toho, že se firma údajně vyvázala z odpovědnosti za případné škody, což je interpretováno jako důkaz nebezpečnosti této vakcíny. Kromě nově se objevujících narativů o povinném očkování a očkovacím pasu se nadále objevují dezinformace o smrtících vedlejších účincích a setrvalá propagace ruské vakcíny Sputnik. Kampaň proti vakcínám tvoří přibližně 30 % celkového dezinformačního obsahu věnovaného covid-19.


Podrobnější informace jsou k dispozici ZDE či na stránkách ministerstva zdravotnictví ZDE.


125 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page