top of page
  • Marta Dušková

Divadelní fotografie se stala svébytným uměleckým oborem

MĚLNÍK - V Masarykově kulturním domě v Mělníku byla v úterý 8. září slavnostně otevřena výstava nejen pro milovníky prken, co znamenají svět. Jedná se o putovní výstavu s názvem Česká divadelní fotografie 1859-2017 a návštěvníci mají možnost shlédnout výběr z reprezentativní výstavy o historii divadelní fotografie v českých zemích, která se uskutečnila na jaře 2018 v Obecním domě v Praze.


Výstava představuje exponáty od prvního doloženého snímku z divadelního prostředí z roku 1859 až po zástupce současné tvorby a prezentuje originály unikátních a dosud nepublikovaných hereckých portrétů z poloviny 19. století, historické fotografie z divadelního prostředí či umělecky cenné fotografie meziválečné avantgardy. Poválečný žánr divadelní fotografie je zastoupen osobnostmi jako Václav Chochola, Josef Koudelka, Jaromír Svoboda a další.


Souhrnná výstava fotografií zachycuje různé podoby divadla a jeho proměny za uplynulých téměř 150 let. Divadlo patří k dějinám naší země a významně se podílelo a podílí na společenském životě, zachování a rozvoji kultury, a ne jednou zasáhlo do historických událostí.


Výstavu Institutu umění doplňují fotografie z historie mělnického divadelního spolku Vojan, který byl založen v roce 1919, a soubor fotografií Mirka Páska, které připomínají mělnické divadlo posledních let.

V roce 2018 vyšla publikace se stejnojmenným názvem Česká divadelní fotografie 1859-2017 mapující fenomén české divadelní fotografie, kterou vydal Institut umění na základě dlouholetého výzkumu a je možné ji zakoupit na knižních e-shopech. Mělnická výstava potrvá do 30. října.


Názor redaktorky Marty

Miluji umění a obzvlášť divadlo, a tak jsem si nemohla tuhle krásnou historickou výstavu fotografií nechat ujít. Výstava je zajímavá, dýchne na vás minulostí, ale musím přiznat, že umělecky mě nejvíc oslovily samostatné fotografie na zdech z loňského a letošního roku. Jasně, je to celkem pochopitelné, technické vymoženosti současnosti jsou už hodně jinde než v 19. či 20. století.

46 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page