top of page
  • Marta Dušková

Dnes na otázky odpovídá Martin Klihavec

Martin Klihavec je známý jako mělnický kronikář a předseda Mělnického osvětového a okrašlovacího spolku. Zajímalo mě, čím se v současné době zabývá, a položila jsem mu pár otázek na dálku.


Na jaře v nouzovém stavu jste měl čas dokončit rodinnou hru. Jak to vypadá na podzim? Pracujete na něčem podobném či se rodí v hlavě nové nápady?

Na jaře byla trochu jiná situace, než je teď na podzim. Kronikáře města dělám jako svoji vedlejší činnost po večerech, o víkendech a ve svém volném čase. Jinak pracuji jako obchodní zástupce s potravinami. Je paradoxní, že i když bylo na jaře mnohem méně nakažených koronavirem než na podzim, nesměl jsem téměř dva měsíce chodit do práce a měl jsem čas vytvořit mělnickou stolní hru „Poznej Mělník“. Teď na podzim je každý den téměř desetkrát více nově nakažených, do práce mohu chodit pořád a čas a prostor na své tvůrčí počiny nemám. V hlavě několik nápadů již mám. Mám v plánu vydat pro změnu mělnickou karetní hru. Snažím se vymýšlet a vydávat, co tu ještě s mělnickým motivem nebylo či co nikdo jiný nedělá, protože by se mu to nevyplatilo.


Jak se píše kronika města bez společenského dění, bez akcí a osobního setkávání? Jak bude zaznamenán rok 2020 v kronice?

Ono se to nezdá a lidé mají možná dojem, že byly letos všechny akce zrušené nebo zakázané a na Mělníku se nic nekonalo a nedělo, ale i přesto se letos toho v našem městě událo hodně. Za letošní rok mám v kronice města zapsáno na více než 60 stránkách již více než 70 kulturních či společenských akcí!

V kronice se poměrně podrobně věnuji koronaviru, hlavně všem zákazům a nařízením, které zasáhly do životů Mělničanů. S něčím podobným se obyvatelé naší země i Mělníka setkali vůbec poprvé. Často je tato situace srovnávána s válečným stavem. Nedostatek základních potravin v obchodech, zákaz vycházení, strach o život, přeplněné nemocnice. Možná tato nemoc s námi zůstane několik let a mnohá omezení budeme po čase brát jako samozřejmost a běžnou součást života, přesto mi přišlo zajímavé a důležité zaznamenat do kroniky všechna postupná nařízení i pocity, s jakými je lidé na Mělníku vnímali a přijímali.



Jak teď pracuje Mělnický osvětový a okrašlovací spolek, jehož jste předsedou?

Jsem rád, že i letos stihl a mohl Mělnický osvětový a okrašlovací spolek (MOOS) uspořádat několik akcí a vydat pár zajímavých mělnických věcí. Podařilo se nám opět na jeden den otevřít část mělnického podzemí, které nebývá běžně veřejnosti přístupné a 8. srpna si tak mohly stovky návštěvníků prohlédnout několikapatrové sklepení domu čp. 11 na náměstí Míru.

11. července jsme na jeden den zajistili a zorganizovali otevření Vodárenské věže, která rovněž není přístupná. Otevřená byla znovu po patnácti letech. Obě akce byly součástí Mělnického kulturního léta.

Vytvořil jsem papírovou vystřihovánku celého chrámu sv. Petra a Pavla, kterou spolek MOOS vydal. Vydali jsme krásný rozkládací letáček, který se věnuje historii i současnosti mělnického podzemí. Zájemci se seznámí s průběhem jeho mapování, objevování, opravování i částečného otevírání. Leták je k dispozici v Turistickém informačním centru Mělník v ulici Legionářů.

Naše snaha o propagaci mělnického podzemí splnila účel a přiměla majitelku domu čp. 5 na náměstí Míru paní Douděrovou k rozhodnutí. V letních měsících začala sama své středověké sklepení otevírat pro veřejnost. Její aktivitu jsme podpořili zdarma výrobou dvou cedulí.

Mělnický osvětový a okrašlovací spolek si po dohodě s vedením města Mělník „adoptoval“ místní památku Vrázovu vyhlídku a přislíbil zajištění drobných oprav. Vrázova vyhlídka byla několik měsíců posprejovaná, museli jsme ji celou natřít novým nátěrem. Město Mělník zdarma dodalo speciální barvy, které doporučili a schválili památkáři. Tři nadšenci věnovali dva dny svého volného času, aby navrátili tomuto významnému místu důstojnou podobu. Touto akcí jsme se přidali k výzvě za „Lepší město Mělník“, která v letošním roce v našem městě vznikla a má za cíl přimět veřejnost aktivně se přičinit o lepší vzhled svého okolí.

Opravili jsme posprejovanou, odřenou a rozpraskanou tabuli vítající turisty v našem městě stojící nedaleko Vrázovy vyhlídky.

V příštím roce bychom rádi uspořádali další akce, ale kvůli častým, a hlavně nevyzpytatelným vládním nařízením a zákazům raději neplánujeme nic na konkrétní termíny.


O nové knize, kterou jste vytvořili s panem Lojkou, jsem již psala, ale hovořila jsem jen s panem Lojkou. Můžete mi k tomuto počinu říct svůj osobní postřeh? Máte v plánu nějakou další knihu?

Jsem rád, že mohla tato kniha plná srovnávacích snímků vyjít. Některá jiná města podobné knihy již mají a Mělník zažil mnoho stavebních proměn v minulosti.

V knize „Mělník v proměnách času“ je 200 historických snímků a ke každému je přiřazena fotografie stejného místa ze současnosti. Děkuji Karlovi Lojkovi, že se mnou na tvorbě této knihy spolupracoval.

V hlavě mám nápady na další dvě knihy. Podařilo se mi sehnat zajímavé fotografie Mělníka z období první republiky, které by mohly vyjít knižně. Také bych chtěl společně s mým kamarádem Karlem Lojkou vytvořit další knihu věnovanou historii Mělníka a jeho významným osobnostem.


Děkuji za vyčerpávající odpovědi na otázky.

Všem nám přeji zdravé a pohodové dny.


78 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page