top of page
  • Marta Dušková

Dnes si připomínáme den boje proti AIDS

Světový den boje proti AIDS připadá na 1. prosince každý rok a poprvé byl jako celosvětově významný den vyhlášen Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 1988.


Je příležitostí k osvětě o pandemické smrtelné nemoci AIDS, k povzbuzení boje proti ní a viru HIV, a i uctění památky jeho obětí.


Epidemie není omezena pouze na rozvojové státy a od té doby, co byl nahlášen první případ, změnilo onemocnění svět. První informace o nemoci aids se objevila 5. června 1981. Už si vyžádala více než 25 milionů obětí a každý rok stoupá počet nakažených, mezi nimiž jsou i malé děti. Velká část nakažených bohužel o své nemoci neví i několik let a více než polovina nakažených se neléčí, protože nemají k lékům přístup – zdroj Organizace Lékaři bez hranic.


Osvětě a prevenci je v současné době věnována velká pozornost a podle OSN by se mohlo podařit do roku 2030 epidemii zastavit. V roce 1996 vznikl program OSN pro boje proti HIV a AIDS.

V tento den 1. prosince se konají akce prevence AIDS a každý, kdo má zájem, si může nechat zdarma udělat testy.


Národní program boje proti AIDS v České republice, kde je možné nalézt všechny potřebné informace, je dispozici na www.prevencehiv.cz . Národní linka pomoci AIDS 800 144 444 je zdarma a volat je možné od pondělí do čtvrtka v době od 9 do 12 a od 13 do 18 hodin, v pátek od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin. Na webových stránkách je možnost využít i internetové poradny, jsou zde zveřejněna HIV centra a další informace o testování.


V současné době celý svět bojuje s jinou pandemii, o to důležitější možná je připomenout i boj proti AIDS a HIV.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page