top of page
  • Marta Dušková

Dominika Fárková: Nesmíme zapomínat, že dar krve je dar života…

Pro většinu z nás je červený kříž spojen s dárci krve. Oblastní spolek Českého červeného kříže Mělník nejsou jen dárci krve, je to mnohem více činností, které pomáhají nám všem. Právě o tom jsem si povídala s ředitelkou Dominikou Fárkovou v sídle spolku v ulici Kokořínská.

Paní ředitelko, červený kříž nejvíc pracuje s dárci krve. Zeptám se, co přesně tato činnost obnáší a zda se něco změnilo v době covidu.

Věnujeme se samozřejmě dárcům krve, ale není to úplně to jediné, co děláme. V každém případě je to věc živá, povedlo se nám letos uskutečnit oceňování dárců, kdy jsme se mohli setkat a předat ocenění, která jim náleží za jubilejní odběry.


Je v době covidu míň dárců?

Mluví se o tom, ale po srovnání s předchozími lety jsme dramatický úbytek nezaznamenali. Samozřejmě obrovský zájem je o prvodárce. Ne každý může darovat krev. Já sama krev darovat nemůžu, tím spíš si vážím každého, kdo může a jde do odběrového střediska. Třeba s tím má spojený strach, ale jde do toho a příchodem prvodárců je zajištěn počet dárců do budoucna. Když zasáhnou opatření nemocnice, sníží se počet lékařských zákroků a může zdánlivě klesnout poptávka po krvi. Na druhou stranu, když tohle utichne, pak slýcháte, jak konkrétní nemocnice mají nedostatek krve. To by mohl být malý apel na každého. Nesmíme zapomínat, že dar krve je dar života. My pak máme čestnou povinnost setkat se s dárci a předat ocenění.


Ráda bych se zastavila u prvodárců. Jaká vyšetření je čekají?

Není potřeba navštívit praktického lékaře, zda mohu darovat krev či nikoliv. Stačí přijít do odběrového střediska, a tady na Mělníku je pro dárce krve otevřeno vždy v úterý a ve čtvrtek (pro odběr plazmy od úterý do pátku). Mělnické odběrové místo provozuje Ústřední vojenská nemocnice, respektive pro ni je ta krev odebírána. Vyšetření proběhne hned při první návštěvě.


Kde je odběrové středisko?

Je v Bezručově ulici nad LDN a odebírá se tam plazma i plná krev. Prvodárce přijde předem objednán, vyplní dotazník a podstoupí odběr krve z prstu. Poté proběhne vyšetření krve a výsledky hned posuzuje přítomný lékař, který zhodnotí s konkrétním dárcem, zda může pokračovat na sál k samotnému odběru.


Všechno se odehraje v jednom tahu?

Ano, všechno v jednom tahu. Hned se rozhodne, zda je člověk vhodný dárce a nebývá to dlouhá procedura. Po odběru má možnost dárce chvíli vyčkat, a než byl covid, tak jsme zajišťovali standardně za červený kříž občerstvení a dárcům jsme podávali velmi oblíbené párky. S opatřeními nebyla a není žádoucí další přítomnost osob, takže dárci teď dostanou občerstvení jinou formou.


Můžeme si říct o dalších činnostech spolku, většina lidí vidí za červeným křížem hlavně dárce.

Co se týká oblastních spolků, v České republice je jich přes 60, každý má trochu jiné zaměření. Na Mělníku je naší hlavní činností domácí péče Alice. Jsme nestátní zdravotnické zařízení, provozujeme domácí péči a naše zdravotní sestřičky jezdí za pacienty do jejich vlastního sociálního prostředí a tam provádí zdravotní úkony na základě předpisu lékaře. Péče ve vlastním prostředí je výhodnější, pacient se cítí komfortněji a je to i méně nákladné.


Péče je na předpis lékaře, je tedy hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Přesně tak. Nabízíme, ale to je spíš doplňková péče, i možnost rehabilitační péče, kterou schvaluje lékař, a to už není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Já bych chtěla upozornit na naše zdravotní sestřičky, moc si vážím jejich práce, je hodně náročná, což není na první pohled zřejmé. Každé ráno sedne sestřička do auta, objede mnoho pacientů, u každého musí být profesionál, potom je samozřejmě nutné zpracovat neméně náročnou administrativu. Před nimi smekám a moc mě těší, že můžu být součástí.


Kolik máte sestřiček pod sebou?

Na Mělníku jich máme 11, na pracovišti v Kralupech 4 sestřičky, a ještě máme mnoho úžasných externích sestřiček, se kterými spolupracujeme. Občas se stírá rozdíl mezi sociální a zdravotní péčí a na nás se někdo obrátí a žádá třeba pomoc s nákupem. V tomto případě rádi předáváme kontakt na jiné subjekty, které toto zajišťují.


Lidi mohou pomoci nejen darováním krve, ale mohou darovat i pěkné oblečení. Máte charitativní obchůdek. Mohou sem lidé přijet bez ohlášení nebo je lépe zavolat?

Jsme rádi, když se zeptají. Na jaře v lockdownu nebyl odbyt a byli jsme zavaleni. Všichni byli doma a měli čas se pustit do skříní a třídit. I teď jsme rádi, když zavolají předem. Lidé nenosí jen oblečení, ale darují třeba kočárek. Máme krásnou spolupráci s městem Mělník se sociálním odborem, s azylovým domem a předáváme si potřebné. S ošacením je zapotřebí vždy zvážit, jestli je v takovém stavu, aby ho užil někdo další. Nemáme jen humanitární obchůdek, ale i sociální šatník, kde úžasné dámy dobrovolnice jsou připraveny každý týden vydávat oblečení potřebným.

Výtěžek z prodeje v charitativním obchůdku putuje do fondu humanity, který využíváme třeba při mimořádné události. Poslední mimořádnou událostí bylo tornádo. Navázali jsme spolupráci s oblastním spolkem v Hodoníně. Ta vlna solidarity byla neuvěřitelná a zachvátila i nás tady. Začali se na nás obracet lidé, kteří šli okolo a chtěli přispět. A nejen veřejnost, ale i naše sestřičky. Nám se povedlo dát dohromady částku ve výši 110 tisíc a předat přímo na oblastní spolek v Hodoníně na odstranění následků tornáda. Do té oblasti se jel podívat v součinnosti s krizovým štábem Červeného kříže náš kolega, velitel humanitární jednotky Vašek Dědič a pomáhal, takže i tohle jsou činnosti, kterými se zabýváme.


Pokud vím, pořádáte i školení první pomoci.

Ano, to je další činnost, a dovolím si říct jedna z hlavních, kterou se zabýváme. Školíme první pomoc, jezdíme do firem na objednání, případně zveme účastníky k nám. Jsem ráda, že jste školení zmínila, protože to považuji za velmi důležité. Je spoustu věcí, které nás mohou potkat, zaskočit, a když jsme aspoň malinko připraveni, tak jsme schopni vhodně reagovat.

Nedávno mě pobavila otázka na probíhajícím školení: jestli nebudou muset dýchat do Anduly a zda bude zkouška? Je to obvykle čtyřhodinové školení a bát se určitě nikdo nemusí. Jednak teď v době covidové je nácvik umělého dýchání zakázán, takže se nevyučuje, a i dříve byla možnost vyzkoušení, nikoliv povinnost. Jsem ráda na školeních, když se lidé ptají, žádný dotaz není špatný. Každý máme nějakou zkušenost, něco jsme zažili a nejsme si jistí, a navíc si myslím, že z médií a na internetu se hrne spoustu rad, a ne vždy správných.

Evropská resuscitační rada připravuje postupy pro poskytování první pomoci. Český červený kříž je malinko zreviduje a upraví pro laickou veřejnost, protože jsme laici a i ti, kteří odsud odcházejí, jsou laici, ale třeba jim to pomůže při setkání s nějakou nehodou, budou si jistější a budou umět vystoupit z řady a zasáhnout. A být první to chce obrovskou dávku odvahy. Školení první pomoci určitě doporučuju.


Probrali jsme všechny činnosti?

Zdaleka ne. Vezmu to stručně. Půjčujeme zdravotnické pomůcky. Půjčovna je k dispozici nejen pro naše pacienty, kdokoliv, kdo potřebuje ať už třeba jen na vyzkoušení, tak může zapůjčit a vyzkoušet. Dále děláme zdravotnické dozory.


Co to přesně je? Dozor při akcích?

Teď jsme byli jako dozor při Vítání adventu. Dozor zajišťoval náš kolega. Občas se to kombinuje s prezentační akcí a prezentací první pomoci, což je úžasný, přijdou se podívat děti s paní učitelkou, rodiny s dětmi, je fajn se potkávat. Na akci jsme jako zdravotnický dozor, a ještě máme možnost předvést ukázky.


Jaké případy při dozorech řešíte?

Od drobného úrazu, při kterém dojde ke krvácení, nepříjemný byl pád z koně, zkolabování na akci, a o nehodě vedeme záznam, vyhodnocuje se postup, a i pro organizátora je to pojistka, že udělal všechno pro zabezpečení akce.

Mrzí nás, že nebudou vánoční trhy, prodáváme plyšáky, které nám lidi darují a tou částkou pak přispíváme někomu konkrétnímu, kdo pomoc potřebuje. Letos to uděláme jako vloni. Zakoupit plyšáka a přispět na dobrou věc bude možné u nás ve spolku.

Ještě o jedné činnosti bych se chtěla zmínit, a to je humanitární jednotka.

Při mimořádné události jsme kontaktování a fungujeme jako podpora složek IZS.


Máte tedy rozsáhlou agendu.

Ano a moje kamarádka lékařka říká, že je krásné, jak to máme pestré. Něco si naplánuju, co chci udělat a stačí ráno jeden telefonát a všechno je jinak.


Jak dlouho pracujete v červeném kříži?

V červeném kříži pracuji tři roky a na post ředitelky jsem nastoupila letos v červnu. A nedá se na to připravit, nedá se očekávat, co všechno bude potřeba. Převzala jsem funkci s pokorou, považuji za nejdůležitější, a té práci to dává velký smysl, spolupráci s kolegyněmi a zdravotními sestřičkami, smekám před nimi, jsou úžasné. Mají neuvěřitelně náročnou práci, které si vážím. Musíte mít kolem sebe lidi, na které se můžete spolehnout.


Ta práce Vás ale naplňuje.

Ano, naplňuje a dává mi smysl. V příštím roce, a doufám, že se nám to podaří, připravujeme překvapení nejen pro dárce krve, ale i pro veřejnost opět v kulturním domě, ale rádi bychom ho využili ve větší míře než dosud a doufám, že to bude s větší účastí veřejnosti. Navázali bychom na benefiční večery, co byly předtím, jen v jiném formátu.


Moc děkuji za příjemný rozhovor a přeji, ať Vás práce pořád naplňuje.


Podrobné informace k tématům v rozhovoru najdete na webových stránkách mělnického spolku https://www.cckmelnik.cz.



151 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page