top of page
  • Marta Dušková

Dvě muzea v Obříství připomínají významné české osobnosti

OBŘÍSTVÍ - V obci Obříství se nachází dva památníky věnované významným osobnostem. Areál Památníku Bedřicha Smetany je hodnotným příkladem zděné architektury z počátku 19. století a místo často navštěvoval Bedřich Smetana. Skládal zde operu Prodaná nevěsta.

Před památníkem stojí busta Bedřicha Smetany a v domě je muzeum, jehož expozici tvoří obrazy, nábytek, klavír a předměty denní potřeby.


Pamětní síň byla otevřena 9. září 1956 a v roce 1968 se přestěhovala do lamberské usedlosti. Dům byl vyhlášen kulturní památkou České republiky. Muzeum bylo poškozeno vodou při povodni v roce 2002 a zrekonstruovaný památník s nově vytvořenou expozicí byl otevřen 28. června 2007. Mobiliář a památky, historický klavír zapůjčilo Národní muzeum – České muzeum hudby ze sbírek Muzea Bedřicha Smetany.


Otevřeno je o víkendech a provozní doba je v sobotu a neděli od 10 do 17 hodin.

Zajímavý je i Památník Svatopluka Čecha, který je umístěn v roubené chaloupce u Obecního úřadu Obříství. Stálá expozice obsahuje rukopisy, fotografie, osobní předměty a další dokumenty, které připomínají pobyt spisovatele a básníka Svatopluka Čecha v obci v letech 1895 až 1903. Dřevěný přístavek vznikl úpravou staré básníkovy chalupy, kde žil a pracoval, a památník byl otevřen v roce 1972. Po záplavách v roce 2002 prošel památník i jeho okolí rekonstrukcí a v současné době historické prostory obecní úřad využívá jako obřadní síň pro pořádání svateb, vítání občánků a dalších společenských a kulturních akcí.

17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page