top of page
  • Marta Dušková

Evropský den mozku je úvodem do Týdne mozku

Evropský den mozku připadá na 11. března a je úvodem do oslav světového Týdne mozku. Slaví se již od roku 1998 a prakticky celosvětově. V České republice jej zaštiťuje Akademie věd ČR.


Týden mozku je festival nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a neurovědách a je součástí celosvětové kampaně za zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku. Tradici Týdne mozku v České republice založil neurovědec profesor Josef Syka v roce 1998.


Letošní 22. ročník festivalu Týden mozku se vzhledem k pandemické situaci uskuteční online v týdnu od pondělí 15. března do neděle 21. března. Program přednášek je zveřejněn od pondělí 8. března na www.tydenmozku.cz.


Přednášky budou vysílány živě na facebooku ZDE a youtube kanálu ZDE Akademie věd ČR a zájemci se mohou dozvědět v rámci festivalu i aktuální informace, jak Covid-19 ohrožuje činnost mozku a jaké jsou dlouhodobé následky na nervovou a duševní činnost člověka.


Většina přednášek bude dostupná ze záznamu. Po každé přednášce proběhne vždy moderovaná diskuse. Je připraven i doprovodný program, který zahrnuje promítání filmů, workshopy, interaktivní cvičení. Hlavní přednáškový cyklus předních odborníků bude probíhat tradičně od pondělí do pátku, ovšem letos až v odpoledních a podvečerních hodinách.


Názor redaktorky

Nejdůležitější orgán u živých tvorů je právě mozek, ale většina z nás si to možná ani neuvědomuje v běžném životě. Možná se naopak tomuto tématu vyhýbáme a většina z nás se možná stydí za problémy, které prožíváme a se kterými se trápíme. O jiných zdravotních problémech hovoříme spontánně, stěžujeme si na záda, na bolesti nohou a běžně vyprávíme o rehabilitaci, masážích či cvičení. O návštěvě psychiatra či psychologa se však nezmíní naprosto nikdo, jen pár silných jedinců. Mozek je ale nutné léčit stejně jako jiné orgány a včas. A právě současná doba pandemie přináší nárůst duševních onemocnění a úzkostí, kterým bychom se měli věnovat. A právě o tom je Evropský den mozku a Týden mozku.

27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page