top of page
  • Marta Dušková

Falešní američtí vojáci připraví své naivní oběti o životní úspory

I přes neustálé varování nejen Policie ČR, neustálé uvádění příběhů podvodů počty podvedených a finanční částky neustále stoupají.

Romance scam neboli romantický podvod hraje na city prostřednictvím online komunikace, podvodník se snaží získat důvěru a citovou náklonost obětí především prostřednictvím seznamovacích webů, aplikací nebo sociálních médií. Cílem není nic jiného než získat především peníze či dary.


Podvodníci si vytváří falešné profily s atraktivními fotografiemi a prezentují vymyšlené životní příběhy.


Za koho se podvodníci vydávají?

A. Vojáci: Podvodníci se často vydávají za vojáky (zejména za americké), protože tato role je spojována s hrdinstvím, loajalitou a důvěryhodností. Navíc mohou vytvořit výmluvy, proč nemohou oběť potkat osobně nebo proč potřebují finanční pomoc kvůli svému nasazení v zahraničí.


B. Lékaři a zdravotníci: Podvodníci mohou tvrdit, že jsou lékaři nebo zdravotními pracovníky, protože tyto profese jsou vnímány jako prestižní a spolehlivé. Mohou také vymýšlet důvody, proč nemohou oběť potkat osobně, například kvůli pracovní zaneprázdněnosti nebo humanitárním misím v zahraničí.


C. Inženýři a podnikatelé: Podvodníci se často vydávají za úspěšné inženýry nebo podnikatele, aby vzbudili dojem finanční stability a úspěchu. Mohou vytvářet scénáře, ve kterých potřebují peníze na dokončení důležitých projektů nebo řešení neočekávaných problémů.


D. Vdovy/vdovci s dětmi: Podvodníci se mohou vydávat za vdovy nebo vdovce s dětmi, aby vyvolali soucit a emocionální pouto s obětí. Mohou tvrdit, že potřebují finanční pomoc pro své děti nebo kvůli naléhavým výdajům.


E. Zahraniční celebrity: Např. zpěváci či herci, kteří jsou slavní a kteří na nás narazili zcela náhodou.


Jak se chránit?

Pozorně prozkoumejte profily osob, se kterými komunikujete: Důkladně si prohlédněte profily osob, s nimiž se seznamujete online. Všímejte si detailů, jako jsou gramatické chyby, nejasné informace nebo příliš rychlé prohlubování emocionálního vztahu.


Ověřujte informace: Pokud máte podezření, zkontrolujte informace, které vám poskytují. Například můžete použít reverzní vyhledávání obrázků, aby jste zjistili, zda jsou fotografie autentické nebo zkopírované z jiných zdrojů.


Neposílejte peníze: Nikdy neposílejte peníze nebo údaje o svých bankovních účtech osobám, které jste nikdy osobně nepotkali. Žádná opravdová láska by neměla vyžadovat finanční podporu.


Požádejte o videohovor: Pokud máte podezření, požádejte osobu o videohovor. Podvodníci často odmítají videohovory, protože nemohou potvrdit svoji falešnou identitu.


Nejednejte zbrkle a bez rozmyslu: Pokud vás někdo tlačí k rychlému vývoji vztahu nebo požaduje peníze, buďte opatrní. Opravdová láska si vyžaduje čas a trpělivost.


Informujte se: Vzdělávejte se o nejnovějších romance scam a podvodných taktikách, abyste byli připraveni je rozpoznat.


Sdílejte své zkušenosti: Mluvte se svými přáteli a rodinou o svých online zkušenostech a získávejte jejich názory. Často mohou vnější pozorovatelé lépe rozpoznat varovné signály, že jste se stali terčem podvodu.



Obětmi podvodníků jsou především ženy, které touží po lásce, a přestože se s podvodníkem osobně nikdy nesetkaly, stejně uvěří krásným romantickým slibům s představou o společně strávených chvílích.

Iluzi o pozoruhodném vztahu s cizincem přes virtuální komunikaci uvěřilo již spoustu žen bez ohledu na region, ve kterém žijí a počet podvedených neustále stoupá i přes veškerá varování ve všech možných médiích.



42 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page