top of page
  • Marta Dušková

Fond na zlepšení stavu vozovek. Zmizí nevzhledné záplaty?

Krajští radní Středočeského kraje schválili dne 9. února vznik dotačního programu, který poskytne dotace na homogenizaci povrchu vozovek po výkopových pracích.

Města a obce budující kanalizaci či rekonstruující stávající inženýrské sítě musí obvykle nechat rozkopat i část krajských silnic, které se po ukončení prací pouze záplatují.

Peníze na kompletní opravu a obnovu vozovek by měly putovat z nového Fondu homogenizace krajské dopravní infrastruktury. Vznik fondu ještě musí schválit zastupitelé, a pak bude možné žádat o dotace na opravu vozovek v plné šíři.


„Aby nevznikaly jen nevzhledné záplaty, třeba jen na polovině vozovky, dostanou od nás městské a obecní úřady peníze na zcela nový, homogenizovaný povrch,“ vysvětluje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy a pokračuje: „Účelem nového fondu je zlepšení stavu vozovek, které jsou v majetku kraje, a jejich uvedení do optimálního stavu.“


Po schválení nového fondu zastupiteli mohou města, obce nebo svazky posílat žádosti od poloviny března do konce září 2023. Na stavební práce bude vyčleněno 40 milionů z krajského rozpočtu a maximální výše dotace je stanovena na 1000 Kč/m2 homogenizované vozovky v majetku Středočeského kraje (silnice II. a III. třídy).


5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page