top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Hlavní jarní termín úklidů je za námi. Uklízet svět však můžete celoročně!

Dobrovolníci kampaně Ukliďme svět mají za sebou hlavní jarní termín úklidů, který byl letos spojen se Dnem Země. Český svaz ochránců přírody, který kampaň koordinuje, už může hlásit první čísla. Jarních úklidových akcí bylo dosud zaregistrováno 320, z nichž se většina již uskutečnila. Úklidů se účastnilo i v současné komplikované době úžasných více než 10 000 dobrovolníků, kteří dosud nahlásili více než 70 tun uklizeného odpadu.


Do akce se zapojily také školy – od těch mateřských až po střední – pro něž byla i příležitostí, jak dostat děti ven, z lavic a od počítačů. Učitelé mohou uklízení vhodně zapojit do výuky a přidat i další témata, například jak můžeme odpadům předcházet. Motivací mnoha z nich je lety prověřený a fungující výchovný efekt, který úklid v praxi na děti má, a pomoci jim mohla i nabídka doprovodných aktivit.

Tuto akci jsme zařadili do týdenního projektu ,,Chráníme přírodu a Den Země". Ani nepříznivé počasí naše děti neodradilo. S nadšením a velkým odhodláním se vydaly pomoci přírodě od odpadků. Nasbírané množství odpadků bylo pro děti překvapivé. Byly na sebe hrdé, že mohly i tímto drobným činem přírodě pomoci,“ napsali například ze školy v Sibřině.


Jarní sezóna kampaně Ukliďme svět, ale ještě nekončí. Některé větší akce dosud probíhají, jako například „Ukliďme Orlík“, která končí 2. května – viz na webu zde: https://www.mapotic.com/jarni-uklid-orlicke-prehrady. Individuálně uklízet mohou navíc dobrovolníci při jakékoli vhodné příležitosti a mohou se také zúčastnit i soutěží.


Budeme rádi, když v úklidech lidé nepoleví a budou s námi uklízet po celý rok. Uklízet lze i na výletech, stačí si do batůžku připravit menší pytel a mohou si zlepšit náladu tím, že po nějakém bezohledném turistovi odpadek seberou,“ říká Veronika Andrlová, koordinátorka kampaně a prosí, aby lidé své úklidy registrovali a sdíleli s ochránci fotodokumentaci akcí. Pomohou tím totiž motivovat další lidi. „V letošním roce jsme v kampani zatím cílili především na úklidy individuální, ale věříme, že při podzimním úklidovém termínu budou možné i hromadnější akce, na něž jsou účastníci z uplynulých let zvyklí,“ dodává Andrlová a doplňuje, že potřebné informace k akcím naleznou zájemci na webu www.uklidmesvet.cz .


Ukliďme svět je kampaň, v jejímž rámci organizují skupinky dobrovolníků úklid svého okolí od odpadků. Účastníci zároveň posilují svůj vztah k přírodě a prostředí ve svém okolí. V České republice kampaň Ukliďme svět koordinuje Český svaz ochránců přírody již od roku 1993.


Veronika Andrlová, info@csop.cz


Ukliďme svět v roce 2021 podpořili: Ministerstvo životního prostředí, Hlavní město Praha, ALPINE PRO, DPD CZ, DB Schenker a EKO-KOM.

3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page