top of page
  • Marta Dušková

Hledá se Strom roku 2022. Už máte svého favorita?

Soutěž Strom roku je vyhlašována již tradičně každý rok a každý rok se hledá strom s nejsilnějším příběhem. Hlasovat v anketě je možné do 11. září. Letos je nominováno v anketě 1608 stromů.

Ze Středočeského kraje postoupil do finále soutěže Strom roku úctyhodný solitér ve volné krajině Hruška Hnilička, strom se silným příběhem, stáří 300 let a s obvodem kmene 390 cm. Hrušeň si vylosovala do finále číslo 1.


Koncem 50. let 20. století byl poblíž stromu otevřen důl na uran a vytěžená hlušina se vyvážela na haldu nedaleko stromu. Těžba naštěstí neměla dlouhého trvání a okraj haldy se zastavil 20 metrů od stromu. Je neskutečné, že v těžkých podmínkách během těžby v uranových dolech přežil! Zdroj informace Strom roku.

Hrušeň do soutěže nominovali: Libuše Kopáčková, obec Drásov a obec Dlouhá Lhota. Pro hrušeň je možné hlasovat na Hrušeň hnilička – Strom roku.


Nominované stromy, pro které je možné hlasovat, jsou zveřejněny na Strom roku – Hledáme stromy s nejsilnějším příběhem.


„Hlasujte pro váš oblíbený strom. Nemusí být nejkrásnější, nejstarší ani nejvzácnější. Stačí, že je váš. Pošlete svému oblíbenému stromu hlas a zároveň tak podpořte výsadbu nových stromů a péči o ně. Možná mezi nimi roste příští Strom roku!“


Použité fotografie hrušně Hniličky z archivu www.stromroku.cz

22 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page