top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

I během pandemie se děti rodí předčasně: Děkujeme zdravotníkům za péči o tato miminka do dlaně

17. listopad byl vyhlášen Světovým dnem předčasně narozených dětí. Od roku 2010 se tento den slaví také v České republice, kde je organizátorem oslav rodičovská organizace Nedoklubko Cílem letošního Světového dne je především osvěta problematiky předčasného porodu, oboru neonatologie a výzkum příčin a prevence předčasného porodu říká výkonná ředitelka Nedoklubka Lucie Žáčková a dodává: Chceme poděkovat lékařům a sestrám v celé republice za jejich péči o předčasně narozená a nemocná miminka.


Oslavy v roce pandemie covid 19

V minulých letech bývaly oslavy Světového dne předčasně narozených dětí ve znamení setkávání se. „V tomto nelehkém roce, chceme více než kdy jindy zvýšit povědomí o předčasném porodu a vyzdvihnout špičkovou českou neonatologickou péči poděkovat zdravotníkům, kteří nepolevují ve své práci ani v době pandemie. A podpořit rodiče, kteří mají situaci významně ztíženou epidemiologickou situací,“ říká Lucie Žáčková a dodává: „Protože epidemiologická situace není příznivá, pojmeme letošní oslavy trochu netradičně.“ Připraveny jsou informativní materiály do všech 12 perinatologických center intenzivní péče, 13 center intermediální péče a dalších 6 zapojených novorozeneckých odděleních. Na celý měsíc je připraveno několik aktivit v rámci kampaně Purpurový listopad s jednoznačným cílem: šířit informace o nezralosti, příčinách předčasného porodu, rizikovém těhotenství a péči o předčasně narozená miminka. Bude představena a pokřtěna nová kniha Nejste v tom sami Když hrozí předčasný porod, která je určena těhotným ženám s rizikem předčasného porodu. Kniha obsahuje texty mnoha odborníků z celé republiky i příběhy rodin. Cílem knížky je zejména podpora rodičů, kterým z různých důvodů hrozí předčasné narození jejich dítěte.

Nedoklubko srdečně zve všechny, aby se k oslavě tohoto dne připojili: rodiče, nemocnice, zdravotnické pracovníky, firmy, politiky, média i jednotlivce. Purpurový háv: připojuje se čím dál víc dominant. Za účelem zviditelnění problematiky předčasného porodu se v předvečer Světového dne předčasně narozených dětí zbarví významné dominanty České republiky do purpurova.


Letos zazáří alespoň jedna budova v každém městě, kde se nachází perinatologické centrum. Rozhledna Petřín a Tančící dům v Praze, hrad Špilberk v Brně, IGY centrum v Č. Budějovicích, hrad Hněvín v Mostě, zámek Větruše v Ústí nad Labem, divadlo v Pl zni, OC Nová Karolina v Ostravě, muzeum v Karlových Varech, mnoho radnic a řada dalších významných budov se tak přidávají k takovým dominantám jako jsou Eiffelova věž, The Empire State Building, opera v Sydney, Bratislavský hrad nebo například Niagarské vodopády.


A proč je právě purpurová barvou předčasně narozených dětí? Purpurové srdce je celosvětově vnímaný symbol a ocenění za zranění v boji. Původně se udělovalo vojákům, v posledních letech myšlenku přejali i rodiče nedonošených dětí na celém světě. Purpurová barva je barva královská barva králů a královen i všech nedonošených dětí.

Lucie Žáčková, Nedoklubko.cz

10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page