top of page
  • Marta Dušková

Imaginárium bratří Formanů je plné tajemství, které čeká na objevení

Výstava Imaginárium v Regionálním muzeu Mělník zve návštěvníky do tajuplného a výtvarného světa přátel Divadla bratří Formanů. Živá, hravá a inspirující výstava byla zahájena po přivítání lodi Tajemství vernisáží v pátek 10. července výtvarníkem a loutkařem Matějem Formanem.


„Na výstavě vystavujeme loutky, dekorace, divadelní scénografii a po první zkušenosti s výstavou jsme pochopili, že je to sice moc hezké na koukání, ale chybí tomu hravost a život. Dekorace a loutky, které žijí a hrají při představení, najednou někdy jen tak visí hezky naaranžované, jsou krásné, ale hodně tomu chybí. Touto výstavou se snažíme překročit práh toho, co je pouze na koukání a nabídnout dětem i dospělým všechno, co je může inspirovat k hravosti, objevování, vynalézavosti a co případně vzbudí touhu odkrýt nějaká tajemství“, vysvětluje výtvarník a loutkař Matěj Forman.


Dnes to není jen o divadelní scénografii, ale o práci dvou desítek výtvarníků, kteří umí ještě řemesla, která se dnes nevidí. Sem spadá například řezbování nebo mechanika loutek. „Mezi všemi mohu jmenovat například Pavla Macka, který se z grafika stal dřevorytcem a dnes vyrábí mechanické obrazy, které zabuduje do krabiček. Do krabičky se může návštěvník podívat kukátkem, rozsvítí se lampička a po zatočení klikou se objeví pohyblivý výtvarný svět. To je pro mě příkladem, o co se snažíme v celé té výstavě“, říká Matěj Forman.

Výstava Imaginárium okouzlí krásou, estetikou, výtvarnem, bohatstvím řemesla a zároveň si mohou návštěvníci s něčím pohrát, něco vzít do ruky.


„Ve velkém sále muzea jsme vytvořili imaginární svět, kde jsou věci divadelní i věci na hraní. Tady jsme si hodně hráli se světlem a necháváme vstoupit návštěvníky do kouzelné a vysněné dekorace, která určena k procházení, prohlédnutí a objevování. Malý sál je naopak připraven jako herna, je plný dřevěných hraček a skládaček. Je zde i vcelku renesanční nástroj camera obscura, přístroj se systémem zrcadel pro nepřevrácený obraz. Tento princip používali výtvarníci před stoletími k zajištění správné perspektivy na svých obrazech“, doplňuje výtvarník.

Ve dvou sálech mělnického muzea je spoustu věcí k objevení a výstavu je nutné zažít. Expozici je možné shlédnout až do 4. října.
14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page