top of page
  • Marta Dušková

In line brusle, skateboardy aneb jak správně padat

Jízda na skateboardu, in line bruslích či jiných sportovních aktivitách je příjemná a vyvolává pocit větru ve vlasech, ale na vlasech by měla být helma. A důležitější, než výkony by měla být bezpečnost a s tím souvisí naučit se správně padat.

Právě tématu úrazů v souvislosti s používáním skateboardů či inline bruslí se věnuje Národní zdravotnický informační kanál v článku Úrazy související s užíváním skateboardů, inline ... | NZIP:


„Největší nebezpečí představuje užívání skateboardů, inline bruslí a jiného sportovního náčiní na veřejných komunikacích – při kolizi s automobilem na silnicích dochází k velmi závažným zraněním. Při jízdě používejte vždy ochrannou přilbu – toto pravidlo platí pro děti i dospělé na kolech, na skateboardech i na in line bruslích – většina smrtelných úrazů u těchto sportovních aktivit je zaviněna pádem na hlavu. Používejte i další ochranné pomůcky – návleky na kolenní i loketní klouby a rukavice, omezí nepříjemné a bolestivé následky pádů.


Vhodný je i nácvik pádové techniky – nabízí se kurzy k nácviku pádů – např. kurz Prevence úrazů nácvikem pádové techniky [2], který připravili odborníci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity. Doporučit můžeme i nácvik jízdy na skateboardu pod vedením zkušeného trenéra.


Jízda na segwayích je další poměrně nebezpečnou zábavou, především však přináší riziko pro chodce na chodnících a v pěších zónách. Rychlost by neměla překročit 10 km/hod.


Kolize s chodci jsou při jízdě na segwayích dosti časté – přesná statistika těchto úrazů zatím neexistuje. Stejně jako u řidičů či cyklistů platí při jízdě na elektrických vozících zákaz požívání alkoholu“.


Videa věnovaná výuce pádové techniky, která se zaměřuje na prevenci pádů, jsou zveřejněna na webu Skateboard | Na hřišti i na vodě být s dětmi v pohodě (muni.cz). Pomocí pravidelného nácviku pádové techniky je možné dosáhnout lepšího zvládání nebezpečných pádů a zabránit nechtěným úrazům.



18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page