top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Inspiraci, podporu a svěží vítr do škol přináší rozvojový program Ředitel naživo

„Vedeme školu. Pro děti.“ S tímto mottem začal v létě třetí ročník rozvojového programu pro vedení škol Ředitel naživo, který provozuje organizace Učitel naživo. Dvouletý program je určený pro ředitele a jejich zástupce ze základních a středních škol. Jeho cílem je zaměřit pozornost vedení škol na zvyšování kvality výuky a podpořit pozitivní dopad vzdělávání na děti.

„Naši absolventi oceňují konkrétní tipy jak pracovat s pedagogickým sborem, jak zavádět ve škole změny a vytvářet její vizi, jak lépe spolupracovat v tandemu ředitel - zástupce, plánovat a vyhodnocovat. Pomáhá jim propojení s kolegy z jiných škol a vzájemná inspirace,“ přiblížil obsah programu Martin Kozel z organizace Učitel naživo.


Účastníky programu čeká 350 hodin rozdělených mezi výukové bloky, praxi, individuální podpůrná setkání a práci ve svépomocných skupinách. Průvodci jim jsou zkušení ředitelé - Vít Beran ze ZŠ Kunratice, Karel Derfl, který je ředitelem ZŠ a MŠ Chraštice nebo Jitka Kmentová, ředitelka pražského Gymnázia Na Zatlance. Ta letos získala za inovativní pedagogickou činnost ocenění Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.


Jedním z absolventů programu je Vojtěch Krakowitzer, zástupce ředitele ze ZŠ Kutnohorská v Dolních Měcholupech. „Bál jsem se toho, že bude spíš formální vzdělávání, nakonec to bylo tak, že teorie byla krásně schovaná za praxí. Všechno jsme si vyzkoušeli, měli jsme možnost vše probrat s ostatními řediteli, nasdílet zkušenosti, poradit se s mentory. Je to opravdu program, který člověka neskutečně daleko posune,“ popsal svou zkušenost.


Program Ředitel naživo je otevřený všem školám. Pro jeho financování je možné využít prostředky ONIV, požádat o podporu zřizovatele nebo Místní akční plán (MAP).


Ředitel naživo je jedním ze vzdělávacích programů organizace Učitel naživo. Ta usiluje o modernizaci českého vzdělávacího systému. Jejím cílem je, aby se děti učily naplno, s radostí a rovnými šancemi a ze školy odcházely připravené na výzvy a příležitosti 21. století.


Více o programu: www.reditelnazivo.cz

14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page