top of page
  • Marta Dušková

Jaké jsou Veltrusy v díle Ladislava Čepeláka

VELTRUSY - V infocentru zámku Veltrusy je v současné době od pátku 25. září k vidění výstava věnovaná 20. výročí úmrtí významného českého grafika a veltruského rodáka Ladislava Čepeláka. Výstavu s názvem Veltrusy Ladislava Čepeláka je možné shlédnout do neděle 8. listopadu.

Ladislav Čepelák byl český grafik, kreslíř a ilustrátor. Zabýval se především volnou grafikou a kresbou, užíval k tvorbě převážně uhel, tužku, tuš a lept a nejdůležitější inspirací pro něj byla příroda. Příroda jej zajímala nejen v celku, ale i detailech. První grafika pochází z roku 1948. Následně na sebe upoutal pozornost cyklem Veltruský park. Vedle krajinářských cyklů se zabýval i komornější tvorbou, např. soubor Pavučiny.


Citace z knihy Ladislav Čepelák Magdaleny Vovsové:

"Na jaře, v létě a na podzim kreslil a leptal, v zimě tisknul. Vana s leptadlem byla na dvorku. Jeho koncentraci neměřil, řídil se zkušeností. Podle potřeby přiléval koncentrovanou kyselinu dusičnou. Oblak štiplavé páry se spojoval s kouřem doutníku. Občas kyselinu lil přímo na desku. Kapky se rozstřikovaly kolem, pozorovatel nestačil uskakovat. V okruhu třech metrů se nedalo dýchat. Kyselina „hořela“ a leptané desky byly horké. Rituál."


Město Veltrusy si připomíná svého rodáka i Pamětní síní Ladislava Čepeláka, která je umístěna v obřadní síni Městského úřadu Veltrusy a v roce 2010 zde byla odhalena pamětní deska vytvořená akademickým malířem Martinem Frindem. Pamětní síň se brzy změnila ve výstavní a jsou zde pořádány výstavy, komorní setkání a koncerty.


Pořadatelem výstavy Veltrusy Ladislava Čepeláka je Státní zámek Veltrusy a město Veltrusy.

42 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page