top of page
  • Marta Dušková

Jaký byl sedmý masopust v Cítově?

Po dvouleté nucené přestávce se opět uskutečnil v Cítově tradiční masopust. Cítovské tradici patřila sobota 25. února.

Průvod plný masopustních masek zahájil již sedmý ročník Masopust 2023. Průvodu předcházelo předání žezla a povolení starosty obce tzv. Laufrovi, který je vůdčí postavou masopustního průvodu. Masopustní průvod prošel obcí po trase dlouhé cca 3,2 kilometrů za doprovodu živé hudby a tradičně navštívil jako každý rok i několik domácností.

Cílem průvodu bylo místní hřiště, kde kulturní program pokračoval již tradičně obžalobou a Laufr společně s masopustním průvodem obžaloval viníka za všechno zlé, co se událo v uplynulém roce a symbolicky se porazila kobyla. Poté všichni účastníci hlasovali, zda kobylu zpět oživit či nikoliv. Kobyla byla oživena dobrým silným mokem.


Na hřišti byly připraveny tradiční zabijačkové výrobky, teplé nápoje a sladké moučníky. Lidé se občerstvovali a bavily.


Název masopust je možná trochu zavádějící, protože doslovně znamená opustit maso či dokonce půst, a přitom je to doba, kdy si i naši předkové dopřávali hojně masa, slavili a hodovali. Byl to čas domácích zabijaček a často i svateb. Dokonce i doslovný překlad slova karneval znamená maso odlož. Vztah slova masopust k výrazu půst je jen zdánlivý a jedná se o pouhou podobnost.


Podrobné informace k tradici masopustu je možné najít v článku Masopust začíná den po Třech králích… (kanalem.com).



218 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page