top of page
  • Marta Dušková

Jak cvičit plíce a dýchání po prodělání covid-19? Odborníci nabízejí sadu cviků

Únava, vyčerpání, dušnost a snížená výkonnost jsou nejčastější problémy po prodělané infekci covid-19. Z tohoto důvodu je nutné dle doporučení lékařů začít se co nejdříve hýbat, posílit plíce správným dýcháním a vyrazit na čerstvý vzduch. Zejména pacienti, kteří prodělali covid-19 s mírným průběhem nebo dokonce bez příznaků, by se měli vrátit k pohybovým aktivitám co nejdříve. Lékaři doporučují začít cvičit čtrnáct dní po nemoci.

Vhodné cvičení může pomoci při obtížích po prodělané nemoci. Z tohoto důvodu vytvořili odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc a Univerzity Palackého v Olomouci sadu cviků pro pacienty vyléčené z nemoci covid-19. Praktická příručka zahrnuje nácvik správného dýchání, silový trénink a doporučení vytrvalostních aktivit.

Brožura s popisem cviků je volně dostupná ve formátu pdf ZDE. V tištěné podobě je návod na cvičení dostupný v ordinacích pneumologů po celé ČR.


Na vytvoření brožury se podílela i Kateřina Neumannová z Katedry fyzioterapie Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, která je přední expertkou na plicní rehabilitaci.

„Vytvořit univerzální brožuru pro pacienty po COVID-19 nebylo vůbec lehké, proto chci zdůraznit, že je nutno ke každému pacientovi přistupovat individuálně. Při nejasnostech, jak má pacient cvičení a pohybové aktivity provádět, jaká cvičení a jaké pohybové aktivity jsou pro něj vhodné, je nezbytné, aby se pacient poradil se svým ošetřujícím lékařem nebo přímo s fyzioterapeutem,“ dodává docentka Neumannová.



Sada univerzálních cviků zveřejněná v brožuře je zaměřena na posilování svalů končetin, středu těla, a především na brániční dýchání, které zlepšuje okysličení organismu, zvýšení rozvíjení hrudníku a posílení dýchacích svalů.


Podrobné informace i s brožurou ke stažení jsou k dispozici na webových stránkách Fakultní nemocnice Olomouc ZDE.


Fotografie použité v článku jsou z webových

stránek Fakultní nemocnice Olomouc

56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page