top of page
  • Marta Dušková

Jak lze vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině

Rada Středočeského kraje stejně jako jiná města, obce i organizace České republiky ostře odsuzuje agresi Ruska vůči Ukrajině. Jde o zcela nepřijatelný akt agrese, který je v rozporu s mezinárodním právem.

„Stojíme plně za Ukrajinou a jsme připraveni našim ukrajinským přátelům pomoci. Je to hanebný akt agrese. Chtěla bych zároveň poděkovat za obrovskou vlnu solidarity českých občanů, která se v uplynulých dnech zvedla,“ uvedla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.


Rada jednomyslně odsouhlasila následující prohlášení:

Rada Středočeského kraje ostře odsuzuje nepřijatelný akt agrese Ruské federace vůči Ukrajině.

Rada Středočeského kraje vyjadřuje plnou solidaritu Ukrajině a jejímu lidu.

Rada Středočeského kraje doporučuje Zastupitelstvu kraje na řádném zasedání 28. února 2022 schválit dar ve výši 10 milionů Kč na humanitární pomoc Ukrajině.

Rada Středočeského kraje doporučuje Zastupitelstvu kraje vypovědět memoranda o spolupráci s Moskevskou a Astrachaňskou oblastí, která byla dojednána v minulosti.

Podpořit Ukrajinu podle svých možností je možné prostřednictvím organizací, které vyhlásily veřejné sbírky pro Ukrajinu.


Veřejnou sbírku Charita pro Ukrajinu vyhlásila Charita České republiky:

Sbírkový účet vedený u České spořitelny má číslo 55660022/0800, variabilní symbol 104.

Přispět je možné také zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90


Podrobnosti naleznete na následujících odkazech:


Pomoci lze také prostřednictvím organizace Člověk v tísni. Ta vyhlásila sbírku SOS Ukrajina. Podrobnosti, jak přispět naleznete zde: https://www.clovekvtisni.cz/clovek-v-tisni-pomuze-ukrajine-8549gp.




V mělnickém regionu zveřejnil na svém facebookovém profilu Mělník hraje Mělník hraje | Facebook informaci o přípravě sbírky pro Ukrajinu. Pomoc jako obvazový materiál, léky, trvanlivé potraviny bude dopravena přímo do konkrétní postižené oblasti vozidlem, který bude vypraven z Mělníka.

Známé číslo transparentního účtu... 123-1608890237/0100

Volejte, ptejte se 731 175 196.





66 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page