top of page
  • Marta Dušková

Jak najít lékaře

Koncem roku možná skončily některé ordinace, kam jste byli zvyklí léta chodit a vyvstává otázka, jak si najít náhradu.


Jak si najít lékaře?

Pokud se jedná o ordinaci praktického lékaře či pediatra, není to takový problém. Zavedenou ordinaci většinou přebere nový lékař s celou databází pacientů a nového lékaře nemusíme hledat.


Jiná situace nastává v případě odborných lékařů, kam spadá i zubař či gynekolog. Za zajištění zdravotní péče z pohledu kvality i dostupnosti je odpovědná zdravotní pojišťovna. Tedy všechny zdravotní pojišťovny, i vaše, ve které jste registrováni. Podle nařízení vlády č. 307/2012 Sb. je zajištění dostupnosti zdravotních služeb pro pojišťovny závazné.


Pokud se mi nedaří najít praktického, dětského lékaře, zubaře či gynekologa v místě, kde bydlím, obrátím se se žádostí o pomoc na svou zdravotní pojišťovnu nejlépe prostřednictvím emailu. Na stránkách pojišťoven jsou i zveřejněny registry poskytovatelů zdravotní péče, smluvních partnerů dané pojišťovny.


Lékaře je možné vyhledávat i prostřednictvím Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb na stránkách Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS).


Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění má pojištěnec právo na výběr lékaře či zdravotního pojištění a v případě, že je u lékaře registrován, může jej změnit po uplynutí tří měsíců, tedy jednou za tři měsíce. U stávajícího lékaře není nutné registraci zrušit, ta se automaticky ruší po registrace u nového lékaře.


Názor redaktorky

Pracovala jsem 12 let ve zdravotní pojišťovně jako vedoucí marketingu a mluvčí pobočky, vím, jak to funguje, či by mělo fungovat. Řešila jsem dotazy veřejnosti a nemalá část se týkala právě problematiky lékařů. Většina dotazovaných se obrací s nesplnitelnými žádostmi na pojišťovnu a požadují lékaře v dosahu svého bydliště, nejlépe ve stejné ulici či v domě. Toto ovšem není možné zajistit. Ne každé zdravotnické zařízení či lékař ve vaší blízkosti má smlouvu s danou (tedy vaší) pojišťovnou. Může to být z důvodu, že v oblasti je dostatek lékařů dané odbornosti, lékař nesplňuje podmínky pro uzavření smlouvy (menší úvazek, ordinační hodiny) a není povinností pojišťovny uzavírat smlouvu s každým, kdo o ni požádá. Musí však v dané oblasti zajistit dostupnost péče.

Já za kvalitními lékaři dojíždím a budu dojíždět. Bydlím u Mělníka a lékaře mám v Praze na Spořilově, na Palmovce, na Chodově, v Letňanech… a nikdy bych se jich nevzdala. Takže blízkost nemusí být vždy výhodou. Nemusí vám každý lékař vyhovovat, a ne každému budete věřit. Vzdálenost by tedy neměla být vaší prioritou.

Pokud máte dotazy k této problematice, ozvěte se. Pokud budu vědět, odpovím anebo poradím, kam se obrátit.

75 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page