top of page
  • Marta Dušková

Jak se žije ve Španělsku v době koronavirové

aneb postřehy studentky magisterského studia, mělnické rodačky, která zahájila letošní studijní rok právě stáží na univerzitě ve Španělsku ve městě Huelva, které leží v západní Andalusii. Postřehy nejsou jen její osobní z posledních dní, ale i postřehy její spolubydlící, Španělky Lucíi z posledních měsíců.



Španělé se mohou pohybovat všude, ale pouze s rouškami a ve skupinkách v maximálním počtu deseti lidí na pláži, v barech, na ulici. Na pláži mohou sedět pospolu na jednom místě jen deset osob na dece bez roušky, ale pokud se přesouvají někam jinam, třeba jen podél pobřeží, musí si opět roušku nasadit. Bary a restaurace se kvůli Covidu zavírají v 1 hodinu ráno a v neděli jsou otevřené jen vybrané obchody s jídlem. V barech a restauracích při konzumaci jídla a pití jsou samozřejmě lidé bez roušky. Zavření baru se dodržuje a obsluha zkrátka vyhodí v jednu hodinu v noci všechny lidi a zavře. Studenti z Erasmu se schází až okolo 23 hodiny a po uzavření restaurací a barů odcházejí domů, anebo se skupinky přesouvají někam do soukromí.


Ve Španělsku se nepořádají žádné větší akce, jako jsou koncerty, výstavy či větší sešlosti.

A zdá se, že Španělé si na roušky zvykli a nosí je všude bez problémů. Navíc i policie nošení roušek kontroluje.


Dle Španělky Lucíe byly ve Španělsku tři vlny karantény. V lednu se začalo o Covid mluvit, v únoru už se hovořilo o problémech v Itálii. Ještě v únoru se uskutečnil karneval v Cádizu, ale po této události byla vyhlášena karanténa. Lucía vzpomíná, jak si lidé na karnevalu ještě dělali legraci z koronaviru, ale poté všechny přešel humor. Zpočátku byla vyhlášena plná karanténa, kdy lidé zůstávali doma. Poté došlo k částečnému uvolnění a ven se smělo jen na omezený čas, nakoupit a hned domů a restaurace a bary zavírala obsluha už ve 22 hodin.


Současný stav uvolnění trvá od května. Lidé smějí všude, ale jen s rouškami a ve skupinách po deseti.


Názor redaktorky

Respektujeme přání studentky nezveřejnit její jméno, ale je to moje kamarádka a mě samotnou zajímalo, jaké je současné Španělsko. Ne jako turistické místo, tyhle informace dnes získáte všude, ale právě prostřednictvím osobních postřehů někoho, kdo tam právě je, protože to je nejvíc. A proto jsem napsala tuhle reportáž a doufám, že bude zajímat i vás.

30 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page