top of page
  • Marta Dušková

Jak se kreslí Vlčí holka

MĚLNÍK - Mělnická rodačka Silvia Belis je kurátorkou a kavárnicí galerie a café Ve Věži v Mělníku, nově je majitelkou kavárny Café živel a určitě stojí za připomenutí, že jako výtvarnice se věnuje vlastní práci se dřevem a kresbě.


Foto: Archiv Silvia Belis


Posledním jejím zásadním počinem je komiksová kniha, na které pracovala 5 let a která vyjde během října. Kniha s názvem Vlčí holka je psychologický komiks, civilní příběh s prvky černého humoru dosahující určité mysterióznosti. Komiks vzniká ve spolupráci s psychoterapeutkou Kasiou Kordylewskou. „Námět je hravý a teď jsem komiks dokončovala, tedy kreslila a už poslala do tisku. Čekám na náhledy, které odsouhlasím, a pak už bude kniha na světě“, vysvětluje Silvia Belis.


Právě tento komiks bude představen na festivalu ilustrací a komiksů LUSTR 17. září v Kampusu v Hybernské ulici v Praze. „Mám radost z účasti na festivalu, je to taková unikátní akce a myslím, že žádný festival tohoto typu s tímto zaměřením není. Budu zde vystavovat i svoje plastiky. Kampus je takový experimentální prostor ve sklepení a jsou tady zajímavé výklenky. Já jsem si vzpomněla znovu na scénografii, kterou jsem vystudovala a bude to něco mezi instalací a ilustrací a pohraju si se světlem. Knížka to je takový dril, ta se musí vysedět a tady si trochu ulítnu“, s radostí sděluje umělkyně.

Na otázku, jak stíhá být kurátorkou, majitelkou kavárny, výtvarnicí a na prvním místě hlavně mámou dvouletého chlapečka odpovídá: „Musím strašně moc pracovat s časem, šetřit si každou minutu a každou minutu plně využít. Někdy jsem unavená a někdy to už nedávám, ale pak se z toho vyspím a je zase dobře. Nedělám samozřejmě všechno najednou, někdy musí něco prostě malinko počkat. Mám ale dvě úžasné babičky, se kterými Eliášek rád někam vyráží“.

V poslední době se zabývala kreslením komiksu a kreslit se dá kdekoliv.

Když má chvilku, vezme papír a kreslí. Ostatní tvorba je teď maličko okrajovější. Se dřevem pracuje v řezbářské dílně, kde má svůj klid a může pracovat na svých věcech. Nedávno byla Silvia Bellis přijata do umělecké skupiny Řez posvátnou geometrií a z toho má velkou radost. V říjnu se zúčastní zajímavé akce Festival jednoho světa, který se uskuteční v městské knihovně v Liberci a festival bude doprovázet výstava s názvem Až naprší a uschne a pro tuto příležitost bylo osloveno asi 15 umělců a mezi nimi bude i mělnická výtvarnice zastoupená svojí plastikou.


Silvia Belis vystudovala obor Grafický design a knižní ilustrace a posléze obor Scénografie na DAMU na Katedře alternativního a loutkového divadla.


Názor redaktorky

Se Silvií Belis jsem se setkala už několikrát. Je to sympatický a všestranný člověk, se kterým se dobře povídá. Její krásné dřevěné plastiky si můžete prohlédnout na jejích stránkách www.silviabelis.cz a pár plastik na živo v její kavárně Café Živel. Její komiks Vlčí holka bude v prodeji na e-shopech v průběhu října. A já si myslím, že o ní ještě uslyšíme.

262 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page