top of page
  • Marta Dušková

Jak se stát na jeden den archeologem

Jak vypadá práce archeologa, odkrývání nálezů v terénu či zpracování archeologických nálezů, to všechno je možné zažít během jednoho dne. HistoryPark v Ledčicích nabízí chytrou zábavu pro děti, které se dozvědí hravou formou víc o historii člověka.


Mohou si vyrobit pravěké nástroje či nádoby, vyzkouší si práci s detektorem kovů či si mohou užít simulace na interaktivním pískovišti. Obdivované 3D pískoviště je možné využít k modelování terénu krajiny či k vytvoření dřevěného prolézacího hradu, který je zároveň minibludiště. K využití je připravena i lukostřelba a v neposlední řadě odkrývání hrobů, kde je možné si vyzkoušet všechny fáze práce archeologa včetně zdokumentování nálezů.



Děti si mohou vyzkoušet mletí zrní kamenem a drcení na mouku, uvidí, jak vykřesat oheň z pazourku, venku na ně čeká bludiště a pravěká obydlí.


O děti se stará tým zkušených lektorů a rodiče si mohou odpočinout u dobré kávy a kochat se výhledem na horu Říp či České středohoří. Děti budou stále na očích a rodiče je mohou sledovat při činnostech z povzdálí, případně se kdykoliv zapojit do hry.


"Celý park je věnován archeologii a založili jsme jej se spolužáky, spolu jsme studovali archeologii v Brně a chtěli jsme, aby to byla trochu zábavnější forma archeologie. Nápad vznikl už docela dávno, a pak jsme hledali vhodný prostor pro realizaci. Jsme soukromá společnost, takže zvládáme finančně vše sami a dotace máme jen na příměstské tábory, které tady pořádáme", vysvětluje lektor archeolog Matoušek.


Tým HistoryParku tvoří skupina zkušených archeologů s mnohaletou praxí, jejichž cílem je využívat své mnohaleté zkušenosti k rozvoji archeologické vědy.

"Naším cílem je v areálu HistoryParku postupně budovat typické pravěké a středověké osady tak, abychom co nejvěrněji zrekonstruovali jejich finální podobu. Oproti klasickému archeoskanzenu však chceme rekonstruovat nejen konečný stav stavby, nýbrž i její průběh. Chceme, aby naše osady v průběhu let žily a ožívaly novými osadníky tak, jako se tomu pravděpodobně dělo i v minulosti. Celý areál by se tak měl stát interaktivní vzdělávací atrakcí, prostřednictvím které se s námi vydáte na cestu do minulosti a stanete se lovci starých příběhů...", citace z www.historypk.cz.


Názor redaktorky

Už jsem někde psala, že nejlépe se píše reportáž, když to člověk zažije na vlastní kůži. A my jsme si tento areál zažili na vlastní kůži, ovšem nejvíc vnoučata. Děti nadchnul a strávili jsme v parku čtyři hodiny a rozhodně je to místo, kam bychom se chtěli vrátit a ještě večer jsme si vyprávěli o všech zážitcích, které se vešly do jednoho dne. Lektoři si opravdu přijdou pro děti a starají se o ně včetně úvodní přednášky, a pak vám je zase přivedou zpátky. Takže pokud vás některé činnosti nelákají, můžete si dát pivo a dobrou kávu jako já a pozorovat vše z dálky.

131 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page