top of page
  • Marta Dušková

Jak se uspávají broučci a historie lampionových průvodů

Rodinné centrum Chloumek zve na listopadový průvod na Chloumku. Akce s názvem Uspávání broučků s lampionovým průvodem se uskuteční ve čtvrtek 10. listopadu od 16 do 18 hodin.

Sraz je u Mateřské školy Chloumek a průvod projde Chloumeckým lesoparkem. Na závěr se budou opékat buřty. Účastníci si přinesou s sebou lampion a buřty.


Historie lampionových průvodů

V našich končinách se lampionové průvody začaly konat v roce 1879 na počest stříbrného výročí svatby Františka Josefa I. a císařovny Alžběty. Později se průvody konaly zejména při oslavách desátého výročí vzniku Československé republiky a narozenin prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Později byly lampionové průvody povinné věnované 7. listopadu výročí Velké říjnové socialistické revoluce.


České lampionové průvody se opět rozzářily až v posledním desetiletí a provázejí podzimní slavnosti po celý říjen a listopad.


Ovšem tradice svátku lampionů pochází z Číny. Oslavy svátku lampionů začaly přibližně před 2 000 lety za dynastie Han (202 př. n. l. – 220 n. l.). Čínský svátek luceren označuje poslední den čtrnáctidenního čínského svátku jara. Slaví se při prvním úplňku čínského nového roku.


49 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page