top of page
  • Marta Dušková

Jak snížit světelné znečištění

Ministerstvo životního prostředí informuje o nové české normě, která má pomoci se snižováním světelného znečištění. Norma není právně závazná, v praxi by měla sloužit jako vodítko při instalaci nového nebo při rekonstrukci stávajícího osvětlení. Norma platí od 1. března 2023.

Požadavky z normy může například vyžadovat obec zahrnout do smlouvy s projektantem při rekonstrukci soustavy veřejného osvětlení. Na druhou stranu bude splnění normy pravděpodobně podmínkou pro získání dotací z Modernizačního fondu či Národního plánu obnovy.


Norma se vztahuje na osvětlení pozemních komunikací (silnice, parkoviště, chodníky, cyklostezky), osvětlení venkovních pracovišť (sklady, haly, letiště), osvětlení venkovních sportovišť (stadiony, sjezdovky), architektonickéosvětlení (památky, umělecká díla) a reklamní osvětlení (billboardy, LED panely).


Světelné znečištění se stává stále významnějším celosvětovým problémem, které má dopady na lidské zdraví, životní prostředí a v neposlední řadě se podílí i na špatné viditelnosti noční oblohy. Zbytečně osvětlená města v noci, dálnice, reklamní plochy, to vše stírá rozdíl mezi dnem a nocí a má negativní vliv nejen na lidi, ale i na živočichy a rostliny.



32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page