top of page
  • Marta Dušková

Jak stará je historie ohňostrojů?

Aneb letos Silvestr potichu. Původně na úvod tohoto článku měla být pozvánka na plánovaný tradiční novoroční ohňostroj v Kralupech nad Vltavou, který byl avizován minulý týden. Bohužel letos už to tak prostě je, že některé akce se musí zrušit. Nicméně článek není jen o pozvánce a na přiložených fotkách se můžete podívat na menší ohňostroje z minulých let.


Podle některých informací je historie ohňostrojů stará 2000 let a první zmínky pocházejí ze starověké Číny. Legenda prý praví, že čínský kuchař smíchal dřevěné uhlí, síru a ledek. Směs byla vměstnána do ucpané bambusové trubičky a zapálená. Následně explodovala. Zvuk, který vznik byl tak hlasitý, že vyděsil všechny lidi. Přece jen byl tento zvuk pro lidi zcela neznámý a nový. Číňané proto začali věřit, že pokud dokáže zvuk vystrašit lidi a zvířata, dokáže vystrašit a zastrašit i zlou sílu NIAN (mýtická bytost). Ta totiž údajně požírala úrodu i lidi samotné.


Ať už je legenda založená na pravdě či nikoliv, je zřejmé, že petardy a ohňostroje nejsou vynálezem moderní doby. Jsou spojeny s objevením černého prachu, který je často mylně nazýván střelným prachem.

I dnes je Čína považována za největšího výrobce a exportéra ohňostrojů.

Ohňostroje jsou součástí oslav příchodu nového roku v celém světě. V poslední době se zvedá vlna odporu proti tomuto způsobu oslav. Vznikl dokonce projekt Silvestr potichu www.silvestr-potichu.cz .


Citace z webu:

„Krásné, okouzlující, ale také velmi hlasité a škodlivé. Ohňostroje. Zraňují lidi i zvířata, způsobují požáry i zbytečné odpady. My na to upozorňujeme a předkládáme fakta. Přidej se i ty a slav s námi Silvestra potichu!“


A co vy? Umíte si představit Silvestr bez hluku?

20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page