top of page
  • Marta Dušková

Jak vychovávat sourozence, aby měli spolu dobrý vztah

MĚLNÍK - Rodinné centrum Chloumek v Mělníku zve zájemce na další on-line besedu z cyklu besed s psycholožkou. Beseda na téma Výchova sourozenců se uskuteční v úterý 2. února od 17 do 19 hodin. Registraci na besedu je třeba provést na emailu program.rcchloumek@gmail.com.


Besedu povede psycholožka Pavla Koucká a provede účastníky nelehkým tématem Sourozenci. Sourozenci mohou mít láskyplný vztah, ale mohou se i nenávidět. Celý život si mohou být velmi blízcí a pomáhat si. Někdy se ovšem přestanou stýkat po opuštění rodného domu.


Jaký vztah budou mít děti mezi sebou, záleží především na rodičích a jejich výchově. Co můžete dělat pro to, aby spolu děti dobře vycházely, je cílem besedy. Podrobnosti k besedě jsou zveřejněny ZDE.


Názor redaktorky

Pro mě tahle přednáška už není, i když bude pravděpodobně zajímavá a třeba upozorní, co nedělat nebo naopak dělat pro lepší vztahy mezi sourozenci. Vychovala jsem tři děti a většina z nich už má svoje děti. Vychovávala jsem intuitivně a za pomoci selského rozumu. Bohužel, zda jste to dělali správně či nikoliv, se dozvíte až v průběhu života, až jsou vaše děti dospělé. Naše tři děti jsou téměř v každodenním kontaktu aspoň virtuálně, neustále si navzájem pomáhají, svěřují se a radí si. Občas spolu stráví večer jen oni tři. Mám z toho velkou radost, ale ani teď nemám návod na správnou výchovu a na rady se fakt necítím. Každý je originál a od toho se odvíjí i výchova. Jediné, co mě napadá a myslím si, že to bylo správně, přistupovala jsem k dětem stejně, nikdo neměl žádné výhody, nikoho jsem nemilovala víc než toho druhého a ani v myšlenkách. Nedávala jsem jednoho za příklad ostatním, všichni byli skvělí a já je podporovala ve všem jejich konání. Ale jsem jen člověk, který dělá chyby. Nastavila jsem si to tak, že, pokud jsem přestřelila, omluvila jsem se, i když byly děti ještě malé. Oni to pochopili a nezneužívali toho.


6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page