top of page
  • Marta Dušková

Jaké bylo mělnické léto 2020 aneb vzpomínky na Tajemství

MĚLNÍK - Po vzpomínce na Relaxační art park mám pro vás další akci roku 2020 a to je loď Tajemství.

Fotky jsou z mého archivu, foceno a psáno pro deník, v magazínu, který jsme spustili začátkem září, nikdy nebyly.

Tak dnes trochu kulturních zážitků prostřednictvím retrospektivy, ohlédnutí do roku 2020.



Loď Tajemství bratří Formanů připlula do Mělníka

Mělnická náplavka před vinařstvím Bettiny Lobkowitz se v pátek 10. července zaplnila desítkami lidí převážně v námořnickém oblečení, kteří čekali na připlouvající loď Tajemství, která byla úvodem do projektu Imaginárium bratří Formanů. Imaginárium rozkrývá tajuplný divadelní a výtvarný svět přátel Divadla bratří Formanů.

Řada dospělých a dětí na nábřeží vítala loď mávajíc modrými šátky pod taktovkou Matěje Formana a jeho loutky policisty a volala námořnickým Ahoj na posádku lodi, která odpovídala stejným pozdravem. Všichni společně si zazpívali stylově píseň Kocábka, která doplnila krásnou a radostnou atmosféru.

Po přivítání lodi vyrazil veselý průvod v čele s Matějem Formanem za doprovodu hudby přes Aušperk nahoru k muzeu, kde byla výstava zahájena. Po přivítání průvodu ředitelkou muzea Miloslavou Havlíčkovou a jejími spolupracovnicemi v nezbytném námořnickém oděvu se ujal slova Matěj Forman a představil svoje přátele, kteří se na projektu Imaginárium podíleli. Poté byli návštěvníci pozváni do tajuplného divadelního světa.

„Loď Tajemství souvisí s výstavou tak, že imaginární výstava sdružuje spolupracovníky Divadla bratří Formanů a nemálo z nich spolupracovalo i na vzniku lodi Tajemství před dvaceti lety. A pro nás Mělník je místo, kam můžeme doplout a město Mělník a regionální muzeum se daly dohromady a spolu s námi, řekl bych velkoryse, vymysleli širší zahájení výstavy“, doplňuje Matěj Forman.

„Loď Tajemství vznikla v roce 2000 a pro nás je to taková symbolická radostná událost vyplout z Prahy a udělat si umělecké kolečko, což neděláme každý rok. A přivést k výstavě ještě živou divadelní produkci se nám zdálo jako dobrý nápad“, vysvětluje výtvarník a loutkař Matěj Forman.

Divadlo bratří Formanů nemá kamenné divadlo. Je kočovným divadlem, a právě v létě provozuje loď Tajemství jako plovoucí scénu a se svými představeními putují nejen po Čechách, ale hlavně v zahraničí.


62 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page