top of page
  • Marta Dušková

Jaké byly osudy židů v obcích na Mělnicku?

Slavnostní uvedení knihy Židé na Mělnicku se uskutečnilo ve čtvrtek 23. února v hudebním sále Masarykova kulturního domu Mělník. Knihu autorky Blanky Rozkošné, která mapuje osudy židů v obcích na Mělnicku, vydalo město Mělník v prosinci loňského roku.

Práce na knize Blanky Rozkošné trvala deset let a zásluhu na vzniku této knihy má nejen autorka, ale i bývalý starosta města Mělník Ctirad Mikeš, do knihy přispěl Dalibor Státník, vedoucí Státního okresního archivu Mělník a další.

Tohle není první kniha na téma židovství, kterou Blanka Rozkošná vydala. Je to v pořadí patnáctá publikace. Autorce jsem položila pár otázek.


Jaké publikace a z jakých regionů Vám ještě vyšly?

Dlouhou dobu jsem žila v Brandýse nad Labem a vydávala jsem knihy, které se týkaly středních Čech, takže vyšla kniha z Brandýsa nad Labem, z Lysé nad Labem, z Mnichova Hradiště a dalších regionů. V posledních letech působím převážně v jižních Čechách, takže tam se teď soustřeďuje moje pozornost a vydávám publikace situované do regionů tohoto kraje.


Proč židovská otázka? Co bylo prvotním impulzem zabývat se právě tímto tématem?

Z části jsou v tom osobní rodinné vazby, ale židovská tématika není jedinou, kterou se zabývám. Já se zabývám středověkem a městy, která založil Otakar II. A také vaším městem Mělník.


Jak pojímáte téma? Vyhledáváte osobnosti, které tady žily? Co si mám představit pod tím židé na Mělnicku?

Začínám hledáním o nejstarším židovským osídlení v určité lokalitě, pátrám v židovských matrikách po rodinách a osobnostech. Tam je zároveň uvedeno, kde ti lidé žili a čím se případně živili. To je taková základní struktura. Zabývám se předními osobnostmi židovských obcí rabíny, předsedy obcí a vyhledávám informace o ghettu, pokud tedy v daném regionu bylo. Na Mělníku tedy nebylo.


Slavnostního uvedení knihy se zúčastnil předseda Židovské obce v Praze František Bányai a nechyběli zástupci města Mělníka místostarosta Petr Kowanda a zastupitel Jindřich Šperl.

Hudební vystoupení smyčcového tria Gideon s koncertním programem Židovští skladatelé pro smyčcové nástroje doplnilo téma večera. V podání Pavla Wallingera, Karla Plocka a Jana Škrdlíka zazněly skladby F. Mendelssohna-Bartholdyho, L. Weinera a G. Kleina.


Knihu je lze zakoupit v Turistickém informačním centru Mělník a v Knihkupectví Kubeš na náměstí Karla IV. Publikace je připravena k zapůjčení v Městské knihovně Mělník.

40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page