top of page
  • Marta Dušková

Jaké hračky jsou vhodné pro kojence a batolata?

Pro každou věkovou skupinu dětí se hodí jiný typ hraček. Státní zdravotní ústav se zaměřil na hračky vhodné pro kojence a batolata.

Kojenecký věk – 1. rok života

Toto období je obecně označováno jako období experimentování a objevování. V prvních měsících se dítě zabaví především svým tělem. Od třetího měsíce rozeznává předměty, jejich tvar, zvuk a barvu. Předmět pozoruje, ale ještě ho nedokáže uchopit. Proto vhodnou hračkou pro tento věk jsou nejprve hračky zavěšené nad postýlku, určené k pozorování. Později, když se již dítě snaží předměty zachytit a držet, jsou vhodná chrastítka, kroužky, měkké omyvatelné hračky typu zvířátek, plastové kostky, případně autíčka pro zcela malé děti. To, co je potřeba mít na paměti v tomto raném věku je, že když dítě hračku již udrží v ruce, začíná ji zkoumat zejména vkládáním do úst, olizováním a ocucáváním. Tomuto chování je také nutné přizpůsobit typ hračky, kterou mu vybíráme. Hračka by měla být měkká, neměla by mít žádné ostré hrany, o které by se mohlo dítě poranit, neměla by obsahovat malé části, které by se mohly snadno oddělit a při vkládání do úst by mohly způsobit dávení nebo dušení dítěte. Často tyto případy mohou skončit fatálně, to je úmrtím dítěte.


Hračka pro tento věk by také měla být snadno omyvatelná, v případě plyšových či textilních hraček by měla být možnost ji vyprat.


Batolecí věk – do 3. roku života

V tomto období dochází již ke koordinaci pohybů, dítě samo chodí a rozvíjí i řeč a svou slovní zásobu. Dítě přechází z fáze experimentů do fáze hry. Ve hře se již uplatňuje fantazie a tvořivost. Pohybové hry, při kterých dítě běhá, poskakuje, hraje si s míčem apod., hrají významnou roli v rozvoji jeho motorických schopností. S vývojem jemné motoriky jsou spjaty hry manipulační. Dítě rádo vyndává a zandává různé předměty do krabic a skříněk. Vhodné jsou proto duté hračky různých tvarů, které do sebe zapadají, kroužky, a i například skládací kostky, které dítě může stavět.


Oblíbená činnost dětí v batolecím věku je také hra na písku. S tím jsou spojeny i hračky, které se na písek hodí. Jsou to nejrůznější kyblíky, lopatky a „bábovičky“, různá autíčka a sklápěčky. Při nákupu těchto hraček bychom se měli ujistit, že jsou skutečně vhodné pro tuto věkovou kategorii dětí, měly by být označeny symbolem vhodnosti pro děti do tří let věku. Dalšími vhodnými hračkami jsou nejrůznější leporela, plastová zvířátka a panenky, zvukové hračky, pojízdné hračky na kolečkách, odrážedla, případně tříkolky.


Shrnutí: V kojeneckém i batolecím období je velice důležité vybrat a koupit dítěti pouze takovou hračku, která je bezpečná a zdravotně nezávadná a zejména přiměřená a vhodná pro jeho věk. Hračka by neměla obsahovat různé malé oddělitelné části či díly, které by dítě při hře s nimi mohlo vložit do úst a se kterými by se mohlo dávit nebo dokonce udusit. Tyto případy nejsou bohužel nikterak ojedinělé.


Odpověď na otázku, Kdo je za bezpečnost hračky zodpovědný a jak lze bezpečnou hračku poznat, najdete Kdo je za bezpečnost hračky zodpovědný a jak lze ... | NZIP.






7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page