top of page
  • Marta Dušková

Jaký byl Kašpárkův uplynulý rok?

Kašpárkovi patřilo středeční odpoledne v Regionálním muzeu Mělník. Tedy Rodinnému centru Kašpárek Mělník, které každoročně mapuje rok činnosti v centru prostřednictvím výstavy Kašpárkův rok 2022.

Součástí vernisáže, která zahájila výstavu ve středu 12. října, bylo divadelní představení Pohádka ovčí babičky v malém sále muzea. Pohádku si užili děti i dospělí, tedy vlastně maminky, které děti doprovázely.


Koordinátorka Rodinného centra Kašpárek Petra Hánlová odpovídá na pár otázek týkajících se uplynulého školního roku 2021/2022.


Jaký byl tedy vlastně Kašpárkův rok?

Tento rok byl poklidný, my jsme konečně otevřeli centrum po covidové pauze, takže se to tak nějak pomalu rozbíhalo včetně naší školky. Jedeme zase na 100 procent, což je fajn, běží všechny kroužky a je to veselejší.

Byla nějaká novinka v uplynulém školním roce, která byla třeba výrazně jiná?

Co se týká školky, tak jsme přešli na jiné financování. Jsme pořád dětská skupina, ale přešli jsme pod Ministerstvo práce a sociálních věcí. Vešla v platnost novela zákona, takže jsme se museli hodně přizpůsobit, učit se novým věcem, které přineslo právě nové financování. Ale s tím přišla jistota a velká podpora, kterou jsme dosud neměli. Už nejsme závislí na dotacích, o které jsme museli každý rok žádat a procházely procesem schvalování. Toto byla výrazná změna v uplynulém školním roce. Další velkou změnou je založení adaptační skupiny v Kašpárku. Od dubna jsme zřídili adaptační skupinu pro ukrajinské děti. Děti jsou pohromadě a máme ukrajinské učitelky a funguje to skvěle.


Ukrajinské děti chodí pravidelně?

Ano, každý den od 8 do 16 hodin jako do klasické školky. Jedna učitelka žije u nás už déle, takže učí děti i trochu česky.


O jaké akce byl největší zájem?

Tradičně o příměstské tábory. Pak populární je Den dětí a pak určitě Masopust.


Výstavu Kašpárkův rok 2022, která představuje další rok činnosti Rodinného centra Kašpárek, je možné shlédnout ve vstupních prostorách muzea do 27. listopadu od úterý do neděle vždy od 9 do 17 hodin.



22 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page