top of page
  • Marta Dušková

Jaký byl mělnický masopust?

Tradičnímu masopustnímu veselí patřil v mělnickém regionu další víkend. V některých obcích a městech se již masopust pořádal minulou sobotu či neděli. V neděli 27. února se uskutečnila tradiční a historická akce Mělnický masopust a byla příjemným rozptýlením v této nelehké době, kdy se téměř každý upíná myšlenkami k dění a pomoci Ukrajině.


Sraz průvodu byl ve 14 hodin u kašny na mělnickém náměstí Míru, které bylo zaplněno desítkami a desítkami lidí, kteří hledali zábavu a případně trochu klidu a zapomnění aspoň na chvíli na současnou situaci. Poslední úpravy maškar probíhaly v atriu muzea, kde se v krásných maskách setkali zaměstnanci muzea. Nechyběl tradiční medvěd, ženich a nevěsta a další tradiční i netradiční masky, které se připravovaly vyrazit s průvodem.


Masopust na náměstí Míru zahájila Řeznická kapela, lidé se mohli potěšit vystoupením souboru Jarošovci či tancem malých dětí ze souboru Jarošáček.


Po kulturním vystoupení vyrazil masopustní průvod v čele s koňským povozem a vyhrávající kapelou k muzeu, kde čekalo na účastníky pohoštění v podobě svatebních koláčků a teplého čaje či svařáku, které připravili zaměstnanci muzea. Poté pokračoval průvod okolo náměstí Míru dál městem.


Masopustní veselí a hodování začalo v Mělníku již v 10 hodin dopoledne v Palackého ulici, kde se lidé mohli potěšit tradičními masopustními trhy i českou zabijačkou. Nechyběly stánky a dílničky pro děti.


Pořadatelem akce byl Folklórní soubor Jarošovci, Rodinné centrum Kašpárek Mělník a Regionální muzeum Mělník.

173 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page