top of page
  • Marta Dušková

Jaký byl život v zámku a v podzámčí aneb Lobkowiczký víkend

Víkend nabídl v rámci Dnů evropského dědictví spoustu zážitků, událostí či prohlídek jindy nedostupných památek po celé republice.

Jedna ze zajímavých akcí se uskutečnila v obci Dolní Beřkovice, která uspořádala velkou akci věnovanou životu rodu Lobkowiczů a jejich soužití s občanskou společností. Akce V zámku a podzámčí aneb Lobkowiczký víkend se uskutečnila od 9. září do neděle 11. září a zakončí ji ve středu 14. září koncert Setkání se spirituálem Antonína Dvořáka v kostele ve Vliněvsi v 18.30 hodin.


Beřkovický víkend patřil besedám, povídání o knížecím erbu a znaku obce či představení tří generací beřkovických Lobkowiczů ve fotografiích. Po celé tři dny bylo možné shlédnout výstavu předmětů z lobkowiczkých i soukromých sbírek v Salonu Bondy 0039 na náměstí Míru v domě 39. Výstava předmětů z lobkowiczkých a soukromých sbírek aneb Nahlédnutí do každodennosti života na zámku a v podzámčí připomněla soužití rodiny Lobkowiczů s Beřkováky XIX. a XX. století.


Usedlost na náměstí Míru 39 má zajímavou historii, o které poutavě vypráví současný majitel Milan Kinkor: „Usedlost píše svoji historii již od roku 1658 a po velkém množství majitelů jej koupil v roce 1908 princ Ferdinand Lobkowicz, který většinu svého života prožil na zámku v Dolních Beřkovicích. Usedlost používal jako ubytovnu pro lidi, kteří pracovali na zámku a svého času tady bydlelo 18 lidí. Jedním z předchozích majitelů byl Bondy a ten usedlost významně rozšířil. V roce 1890 přišla velká povodeň, která všechno spláchla a majitel dostal infarkt“.

Salon Bondy 0039 nese jméno právě tohoto majitele a je využíván jako kulturní místo pro koncerty, přednášky nebo výstavy jako právě při Dnech evropského dědictví. Několik povodní zažila usedlost i pod správou nynějšího majitele a bylo nutné ji rekonstruovat. Proměnila se v krásné místo s geniem loci.


Ostatně celé Beřkovice zasáhly ničivé povodně v roce 2002 a 2013 a bylo nutné budovat vše znovu, a i když zmínky o Beřkovicích sahají až do 14. století, působí obec vlastně nově.


Výstava zahrnovala mimo výběr fotografií, předmětů, dokumentů a jiných památek, které se vztahují k rodu dolnobeřkovických Lobkowitzů a jejich sloužících.

Nepřehlédnutelný v expozici byl model beřkovického cukrovaru tvůrce Jana Poláka.

Program lobkowiczkého víkendu nabídl spoustu dalších zážitků. Ve společenském sále Na Knížecí se uskutečnil slavnostní koncert na počest Ferdinanda Lobkowicze a rámci koncertu se křtila kniha Karla Tichého Lobkowiczové dolnobeřkovští. Nechybělo ani slavnostní vyznamenání zasloužilých občanů obce.

86 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page