top of page
  • Marta Dušková

Je čas dovolených. Půjčili byste si peníze na dovolenou?

V současné době přibývá domácností, které se dostávají pod hranici příjmové chudoby nebo mají nízké příjmy a úspory maximálně na měsíc. A půjčky začínají zvažovat i lidé, kteří dříve o tom ani nepřemýšleli.

Je dobré si uvědomit, jestli peníze člověk skutečně potřebuje, a dovolená mezi tyto potřeby rozhodně nepatří, zda nepojede na dovolenou tam, kam mu jeho finance stačí a vzdá se svého snu, a v druhé řadě od koho si peníze půjčí.

Člověk v tísni představil na svých webových stránkách Index odpovědného úvěrování. Aktuálně srovnává podmínky malých nezajištěných půjček všech bankovních a nebankovních společností na českém trhu. Upozorňuje na skrytá rizika, kterých si zájemce o půjčku nemusí všimnout.

Index posuzuje 42 společností a zaměřuje se především na úvěry krátkodobé a sem patří kreditní karty, kontokorenty, internetové mikropůjčky. Za jednorázově splatnou desetitisícovou půjčku na 30 dnů je možné zaplatit u úvěrových společností poplatek od 71 Kč až do 4 450 Kč!


Výsledný žebříček v Indexu nabízí ve svém celku nástroj pro výběr bezpečné půjčky.


Člověk v tísni: Aktuální Index posuzuje 42 společností, a to bez ohledu na jejich souhlas být hodnoceny. Třináct z nich jsou banky, ostatní nebankovní společnosti. Nabízené půjčky autoři zkoumají pomocí 15 různých parametrů, které lze rozdělit do tří oblastí. První zahrnuje náklady (kolik lidé za úvěr zaplatí, co je bude stát případné prodloužení o tři měsíce a jaké náklady budou muset hradit při neschopnosti splácet. Právě náklady mají ve výsledném hodnocení nejvyšší váhu). Ve druhé části žebříček hodnotí transparentnost (rozsah a přehlednost poskytovaných informací) a ve třetí klientskou vstřícnost a odpovědné úvěrování (tedy jak důkladně společnost posuzuje schopnost půjčku splatit). Výsledkem je žebříček společností od nejlepší po nejslabší.


Index dělí pro zjednodušení poskytovatele malých půjček do pěti skupin pomocí hvězd. „Čím víc hvězd, tím lepší služba, tedy odpovědnější poskytovatel. Ke společnostem, které v našem žebříčku nemají žádnou hvězdu, či obdrželi pouze jednu nebo dvě, bychom pro půjčku jít nedoporučovali. Tři nebo čtyři hvězdy pak ukazují na solidní standard, tedy v zásadě odpovědné poskytovatele,“ vysvětluje Daniel Hůle, vedoucí programu Dluhové poradenství.


Žebříček společností od nejlepší do nejhorší a podrobné informace k půjčkám jsou k dispozici na Pozor na první půjčky zdarma. Index odpovědného úvěrování vám pomůže při výběru bezpečné půjčky - Člověk v tísni (clovekvtisni.cz).


Měsíční půjčka prostřednictvím kreditní karty nebo kontokorentu vyjde nejvýše na pár stovek, ale více než polovina mikropůjček přijde na dva tisíce i více.


Rady při problémech se splácením, hry s promlčecími lhůtami či půjčka jako poslední možnost, tím vším se zabývá na svých webových stránkách Člověk v tísni na výše uvedeném odkaze.

23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page